Anar a l'Inici

Servei d'Informació Col·legial - Núm. 94 - Maig - Juny - Juliol 2000

Homenatge al Nobel de Medicina de l’any 1906

El COMB presenta l’"Any Santiago Ramón y Cajal"
amb una conferència d’Andreu Mas-Colell, conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació


Els actes commemoratius van ser inaugurats per Miquel Bruguera, president del COMB, amb una conferència d’Andreu Mas-Colell, que va analitzar la situació de la recerca científica al nostre país, i per Isidre Ferrer i Nolasc Acarín que van destacar la importància decisiva de Barcelona en la vida del Nobel.


El passat mes d’abril es va fer la presentació de l’"Any Ramón y Cajal" amb la intervenció de Miquel Bruguera, president del COMB; Nolasc Acarín, comissionat del COMB per als actes commemoratius de la figura de Santiago Ramón y Cajal; Andreu Mas-Colell, conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, i el professor Isidre Ferrer, catedràtic d’Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona.
En l’acte de presentació es van avançar les activitats que es realitzaran al llarg de l’any 2000. El 22 de juny es va realitzar la projecció d’una sessió de cinema amb una selecció de capítols de la sèrie de TVE de 1982 Ramón y Cajal, historia de una voluntad, protagonitzada per Adolfo Marsillach i comentada per Nolasc Acarín. El 27 de juny es va presentar el llibre Neuropatología: Diagnóstico y Clínica editat pel professor Félix F. Cruz-Sánchez, Universitat Internacional de Catalunya. En el mateix acte, el professor Juan José Zarranz va pronuciar la conferència El futuro de la Neurología. A més d’aquests actes, és previst que a la tardor, el degà de la facultat de Medicina de Barcelona, Dr. Bombí, organitzi una sessió acadèmica amb la col·laboració de la Reial Acadèmia de Medicina i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques. També es durà a terme la col·locació i descoberta d’una placa commemorativa a l’Hospital de la Santa Creu on el científic aragonès va exercir la docència.

D’esquerra a dreta: Nolasc Acarín, comissionat del COMB per als actes commemoratius de la figura de Santiago Ramón y Cajal; Andreu Mas-Colell, conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació; Miquel Bruguera, president del COMB, i Isidre Ferrer, catedràtic d’Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona.

Miquel Bruguera, en la presentació dels conferenciants, va destacar la importància de Ramón y Cajal per la seva contribució a l’avenç de la medicina. Aquesta commemoració, segons Bruguera, "ha d’ajudar a fer conèixer als més joves que nosaltres som un país que ha produït científics de categoria i que el coneixement del que aquestes persones han fet ha de representar un estímul i un element de motivació". Segons va destacar Bruguera, s’ha escollit Ramón y Cajal per l’estreta relació d’aquest amb la ciutat de Barcelona, on va treballar com a catedràtic d’Histologia a la Universitat de Barcelona.
Nolasc Acarín va assenyalar la importància de les neurociències que "estan arribant a punts àlgids que permetran entendre processos com la memòria i la cognició", una línia de recerca que Ramón y Cajal ja va començar en el seu temps i "que encara avui no ha estat contestada", va explicar Acarín.
Isidre Ferrer, va recrear la biografia del Nobel a través de diapositives on va destacar l’entitat dels treballs que va produir a Barcelona, embrió de la seva obra mestra. Segons Ferrer, si Ramón y Cajal no es va quedar a Barcelona va ser per una qüestió economica; en paraules de Ferrer "no hi va haver voluntat política que es quedés".
Andreu Mas-Colell, en una de les seves primeres intervencions com a conseller, va dedicar unes paraules a l’estat de la investigació científica a Catalunya. Segons Mas-Colell, Catalunya és la segona comunitat autònoma en aquest terreny, per sota de Madrid, que es troba a la mitjana europea. El conseller va destacar que una de les causes d’endarreriment en la investigació nacional és que "els monopolis estatals no han fet recerca, són empreses que han viscut de comprar tecnologia però no n’han creat".

Sala d’actes del COMB en l’homenatge a Cajal.

El conseller va remarcar que la creació de la nova conselleria d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, es un "bon senyal" cap a un nou futur en la recerca. La solució per a la investigació catalana, segons Mas-Colell, passa per disposar de més recursos econòmics i mobilitzar molts més recursos dels que es puguin obtenir a partir dels pressupostos de la Generalitat. El conseller va afegir que per disposar d’una bona estructura de recerca cal la creació de plataformes amb capacitat d’atreure recursos externs, públics i privats, a través de dos procediments: més recursos humans per a la universitat, contractació de científics i de tècnics i la creació de centres de competència per a activitats de recerca. Segons el conseller, s’ha de donar força a la biomedicina i les tècniques de la informació, seguint l’exemple d’altres països. Per Mas-Colell un element esencial és l’empresarial, tant pel que fa a la transferència de tecnologia com a la promoció de l’esperit empresarial. Per finalitzar, Mas-Colell va encoratjar la comunitat científica perquè la seva recerca tingui més repercussió internacional.

 

 

©Col·legi Oficial de
Metges de Barcelona