Secret professional

Secret professional

Autor: Dra. Amàlia Lafuente Flo

Columna Edicions, 2021
464 pàgines. Narrativa. Rústica
ISBN: 978-84-664-2836-1
18€ (Versió Kindle, 6,64€)

Descarregar fragment
Tenim a les mans l’obra madura d’una escriptora amb experiència literària. La dedica genèricament als pacients i als metges residents; aquest fet es justifica perquè l’argument està ambientat en el món hospitalari i en l’àmbit de la Psiquiatria. Els esdeveniments que envolten una mort li dona tocs de novel·la negra. El text, generós en extensió, està estructurat en 32 capítols que encadenen una trama que atrapa al lector, que no troba assossec fins arribar al desenllaç.

La narració té com a marc l’actual manera de viure la professió, l’assistència als hospitals i com entenem avui la psiquiatria, aspectes que aporten un valor antropològic sobre aquesta especialitat. El macrocosmos i el microcosmos nosocomial i els seus entorns estan ben exposats, les descripcions són minucioses però desproveïdes d’excessos, els diàlegs són directes i àgils, i el lèxic i la gramàtica són planers, sense floritures.

Al final hi ha un post scriptum titulat “Nota de l’autora” en què ens adverteix que tot el guió és una ficció; malgrat això, traspua un bon coneixement del món sanitari i molts dels elements que donen cos a la trama estan ben fonamentats i tenen com a rerefons l’experiència personal d’una vida lliurada a altri, finida abans d’hora.

En resum, aquesta novel·la té un gran interès i no s’ha de recomanar només a lectors sanitaris, sinó que satisfarà a qualsevol altre que s’hi endinsi.
Amàlia Lafuente Flo

Neix a Barcelona l’11 de setembre de 1952. Primer es gradua en Infermeria i
posteriorment es llicencia en Medicina a la UB, el 1981 i es doctora el 1986.
Segueix formació a França, Anglaterra i USA. Docent i investigadora a la
Facultat de Medicina de Reus, continua aquesta trajectòria a la UB com a professora titular i el 2003 és catedràtica de Farmacologia. Investiga sobre contaminació i càncer i, sobretot, les malalties mentals (amb els grups de recerca IDIBAPS, CIBERSAM, GEC i altres). Autora d’una gran quantitat d’articles científics i directora de tesis doctorals. Aficionada a llegir i a escriure, a l’art i l’esport, cursa estudis de narrativa a l’Ateneu Barcelonès i conrea el conte i la novel·la. Entre les seves obres principals cal destacar les novel·les “Codi genètic” (2009), “Teràpia de risc” (2013) i l’actual, “Secret professional” (2021). També cal citar la seva participació en l’obra col·lectiva “Científics lletraferits” (2014) i la seva lliçó inaugural de curs al Paranimf de la UB el 2016 amb el tema “Medicina i literatura, una parella de fet”. L’any 2004 rep el premi de guió al Certamen de l’Escola de l’Ateneu Barcelonès; el 2006 és finalista al Premi de Narrativa Breu Districte V i el 2009 rep el Premi Països Catalans Solstici d’Estiu. El mateix any és nomenada acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Després d’una intensa vida dedicada a la família, a la medicina i les humanitats, mor prematurament el 17 de juliol de 2022.