Maria José Trueba

Maria José Trueba Mira

1955-2021

La doctora María José Trueba Mira va morir a causa d'un càncer que, un cop diagnosticat, no va trigar a prendre una via ràpida, portant-la finalment a lliurar la seva ànima a Déu el dia 24 de maig, a casa seva, envoltada de la seva família, als seixanta-sis anys d'edat. El món de la medicina, i en particular el de la ginecologia, ha perdut sens dubte una persona entregada a la seva professió i, sobretot, als seus pacients i la seva família.

Ignacio Vaz-Romero Trueba

Nascuda a Santander, la vida la va portar a estudiar Medicina a la Facultat de l'Hospital Clínic de Barcelona on es va llicenciar el 1981, al costat de què seria el seu marit i company tant de vida com de professió, el doctor Miguel Ángel Vaz-Romero Ungla, amb qui va tenir dos fills: el major, consagrat a el món de l'art i les humanitats, i el menor, entregat també a l'exercici de la medicina.

Després de llicenciar-se, la doctora Trueba va cursar l'especialitat de ginecologia i obstetrícia a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i va culminar la seva formació com a especialista al 1985. Va començar la seva carrera professional en diversos centres, començant en l'Ambulatori Central de Badalona. Des de 1991 va mantenir, al costat de el doctor Vaz-Romero, la seva pròpia consulta mèdica, situada, durant els últims anys, a la Clínica Sagrada Família, la que va ser casa fins a un any abans de morir, quan la malaltia la va obligar a deixar de visitar i d'operar.

Durant tota la seva vida, la doctora Trueba va ser una àvida i polifacètica lectora. Solia dir que els seus "amics" habitaven en la dimensió dels llibres. En efecte, la literatura universal es va convertir, des de molt d'hora, en el timó de la seva pròpia vida i de la seva sensibilitat per comprendre millor la naturalesa humana.

La seva vida va ser un exemple per a tots: d'integritat com a persona, de professionalitat en el seu exercici com a metge, i d'enteresa i fortalesa durant la seva malaltia i posterior mort, sent sempre la Fe la seva ferm àncora i guia. El seu únic tot, no haver-se pogut acomiadar dels seus pacients (la seva altra "família"), que coincideixen que, per a elles, la doctora Trueba va ser alguna cosa més que una metge: va ser la seva consellera i confident, aconseguint sempre fer fàcil el difícil i aportant al seu exercici una mica de la seva pròpia persona i vocació. Realment es podria dir, a la manera d'aquell versicle del Nou Testament: "Va passar [per la terra] fent el bé" (Fets 10, 38).

Avui, a escasses setmanes de la seva entrada en l'Eternitat, tan sols ens queda resar i donar-li gràcies per la seva enorme llegat i exemple. Per això, el seu afligit espòs i els seus dos fills preguem a tots llegeixin aquestes línies la caritat d'una oració per l'etern descans de la seva ànima.

La Teva Família, que no t'oblida.