Josep Lluis Casals

Josep Lluís Casals Agustí

1942-2021

El Dr. Josep Lluís Casals Agustí va morir el dissabte 24 de juliol de 2021 als 78 anys.

Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol

El Dr. Josep Lluís Casals Agustí va morir el passat dissabte 24 de juliol de 2021 a 78 anys.

Natural de La Granja d'Escarp, al Segrià, va estudiar Medicina a la UB i l'any 1971 es va incorporar com a anestesiòleg a l'Hospital Clínic, quan el Servei d'Anestesiologia encara no estava estructurat com a tal. No va ser fins un any més tard que el Servei dirigit pel doctor Planella va començar a organitzar-se com a Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor. Ell va ser un puntal per a la formació de les noves incorporacions d'anestesiòlegs quan encara no s'havia implantat el sistema MIR.

Va compaginar el seu càrrec d'adjunt a l'Hospital Clínic amb el de Cap de Secció a l'Hospital de Santa Coloma, fins que l'any 1988 l'ICS va traslladar l'Obstetrícia a l'Hospital Germans Trias i Pujol, moment en el qual es va dedicar plenament a aquest hospital. A Can Ruti va ser Cap de Secció juntament amb el doctor Canet i la doctora Garcia Guasch sota la direcció del doctor Vidal, fins que aquest va traspassar.

Era un anestesiòleg de vocació i per convicció. Assistencial cent per cent, aportava tranquil·litat i seguretat al quiròfan, fent de l'espai un lloc tranquil i agradable. Amb fortalesa i serenitat va facilitar la convivència entre anestesiòlegs, companys d'altres especialitats i estaments.

Com a metge que era, el malalt era el centre de la seva vida professional i el respecte amb què el tractava es demostrava quan el pacient ja estava sota els efectes de l'anestèsia.

Sense tenir un càrrec docent, mai va deixar d'ensenyar. La docència formava part d'ell. Ell era docent cent per cent. Adjunts i residents s'hi apropaven per aprendre i ell, orgullós, amb el seu somriure irònic i sorneguer, repartia a tort i a dret les seves ensenyances i coneixements.

El Casals era un home de la terra ferma, treballador incansable, auster, honrat, sincer i noble. Les seves observacions sobre l'anestèsia i la vida han fet escola, les recorden les diferents promocions de residents que el van conèixer i es transmeten de generació en generació.

Portava a sobre la saviesa de la vida. La seva actitud i comportament estaven alineats amb la terra i la natura. El pagès que portava a dintre feia que acceptés les inclemències de les situacions difícils, les acceptava i posava remei de seguida. L'anestèsia és de vegades impredictible i ell, amb la tranquil·litat que li donava el coneixement i l'experiència, sempre en trobava la solució.

Era meticulós endreçat i respectuós amb el material que utilitza un Servei d'Anestesiologia. Aquesta qualitat, imprescindible en un bon anestesiòleg, la va saber transmetre com ho feia amb tot, als metges i infermeres que l'envoltaven.

El Servei d'Anestesiologia de Can Ruti va viure moments de molta il·lusió, un ràpid creixement i èxits col·lectius, però també va viure tempestes i ventades que ell feia viure com a fenòmens naturals que passarien i en sortirien enfortits. Fugia del perill i del conflicte, però no deixava de dir el que calia i com calia en tot moment.

Com diu l'artista japonesa Chiharu Shiota, "la mort pertany al cicle de la vida com una nova forma d'existir, és com moure's cap a un univers més gran on romanen els nostres pensaments i records". Allà hi romanen també els companys i companyes que han marxat. Fes-los una forta abraçada de part nostra. DEP