Notícies

vacunacio_adolescents

El GCMSC recomana vacunar la població adolescent “al més aviat possible” per aconseguir un “control epidemiològic” de la pandèmia

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) advoca per utilitzar escoles i instituts per immunitzar la població entre 12 i 17 anys 

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) ha emès un comunicat en el qual conclou que, donades les circumstàncies epidemiològiques a Espanya, cal vacunar la població d’entre 12 i 17 anys d'edat per assolir el control epidemiològic de la pandèmia. Després de realitzar diverses simulacions per mitjà de models matemàtics, aquest grup científic recomana procedir a la immunització d'aquesta franja d'edat "al més aviat possible" i aprofitar per a això la plataforma que ofereixen els centres escolars.

Si en un principi es va estimar en un 70% la cobertura vacunal necessària per assolir la immunitat de grup, el comunicat del GCMSC subratlla que "l'aparició de diferents variants, i en particular de la variant Delta, ha obligat a reconsiderar a l'alça la xifra del llindar d'immunitat de grup, considerant ara més proper al 85%". Davant el "repte sense precedents" que suposa arribar a un grau tan elevat de cobertura vacunal, les i els experts del grup proposen avaluar estratègies alternatives per "apropar-nos al màxim a la immunitat de grup o, si no, a un control epidemiològic o funcional de la pandèmia, entenent-se com una reducció significativa dels casos amb gravetat i que requereixin hospitalització, tot i acceptant-transmissió residual".

Una d'aquestes estratègies podria ser la immunització de la població adolescent, en un percentatge que varia en funció de la cobertura vacunal que s'aconsegueixi en la població adulta i la transmissibilitat del virus. Segons el model matemàtic desenvolupat en col·laboració amb Martí Català i Clara Prats, experts en modelització de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), si el nivell de vacunació de la població adulta no supera el 70%, caldria vacunar entre un 30% i un 50% de la població de menys de 17 anys, prioritzant els més grans (entre 12 i 17 anys). La cobertura del 30% en aquest grup d'edat permetria reduir de manera significativa els casos de COVID-19 greu, mentre que si s'arribés al 50% es podria aconseguir també l'objectiu de controlar la mortalitat, sempre que la transmissibilitat del virus es mantingués estable.

Segons les estimacions del model, la vacunació de menors d'edat no seria necessària en cas d'arribar a un 80% de cobertura vacunal entre la població adulta.

“A més de servir per facilitar la consecució del control epidemiològic (el més semblant a la immunitat de grup), vacunar els adolescents permetria una tornada a l'escolaritat presencial sense necessitat de mantenir unes mesures de prevenci?ó tan estrictes com les implementades durant el curs passat”, afirmen des del GCMSC.

D'altra banda, recorden que "la vacunació ha d'aspirar a ser universal, i per tant la comunitat global ha d'incrementar la seva producció de vacunes per poder abastir als 7.800 milions d'habitants del planeta".

El GCMSC és un grup promogut per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l'Associaci?ó Catalana de Centres de Recerca (ACER).

Les persones que signen el comunicat són Quique Bassat, Julià Blanco, Adelaida Sarukhan, Magda Campins, Robert Guerri, Carles Brotons, Joana Díez, Mireia Sans, Josep M. Mir? i Sílvia de Sanjosé. Clara Prats i Martí Català han estat responsables de la modelitzaci?ó matemàtica i el grup ha comptat amb el suport d’Antoni Plasència i Josep M. Antó.

Més informació