Agenda

Presentació del Quadern de la Bona Praxi 'Teràpies no validades o fora de fitxa tècnica. Responsabilitat dels professionals i dels centres, públics i privats, en el seu ús'

Al mercat existeixen i proliferen multitud de productes farmacèutics, eines tecnològiques o solucions de bioenginyeria cada cop més complexes. Fer diagnòstics i oferir tractaments en un medi en què hi ha recursos tan diversos i de qualitats molt dispars ens situa davant d’un escenari d’enorme complexitat. Existeixen camps en què la recerca tecnològica i farmacològica ha avançat molt, però les innovacions no sempre acaben demostrant un impacte positiu en la salut de les persones. 

Les indicacions dels tractaments o tècniques van experimentant variacions i també se’n cerquen de noves. La voluntat dels professionals d’estar sempre al dia de les darreres novetats o de diferenciar-nos en l’oferta assistencial amb nous i millors tractaments pot dur-nos a vegades a interpretar que els beneficis reals de les eines que utilitzem se situen per sobre del que l’evidència disponible ens permet afirmar.

De vegades, la diferència entre els casos en què s’apliquen tractaments amb beneficis marginals i la futilitat rau en la valoració clínica que se’n fa i en la correcta avaluació del valor que aporten a cada pacient. Aquest document neix de la necessitat de definir aquests escenaris i d’ajudar els professionals a identificar la situació sota la qual s’utilitza una teràpia o una tecnologia amb el rigor necessari, per tal que s’ajusti a una praxi correcta i segura.

D’altra banda, les institucions i organitzacions sanitàries, públiques i privades, han d’oferir mecanismes de seguretat als pacients i als professionals que garanteixin que les innovacions diagnòstiques o terapèutiques que s’incorporen han passat per una valoració curosa de la seva qualitat. Les direccions dels centres s’han de fer responsables de supervisar aquests processos.

El present document vol aportar eines per a professionals i institucions davant d’aquest entorn complex i, a la vegada, delimitar la responsabilitat i el capteniment davant la utilització de teràpies no validades o de dubtosa utilitat clínica.

Programa:

19.00 h Benvinguda i presentació

 • Dr. Gustavo Tolchinsky, metge. Secretari de la Junta de Govern del CoMB

19.05 h Primera taula-col·loqui: Incorporació de noves teràpies als centres sanitaris públics. El paper de les Comissions de Farmacoterapèutica

 • Modera: Dra. Magda Campins, metgessa. Presidenta de la Comissió de Deontologia del CoMB.
 • Dra. Rosa Mª Antonijoan, metgessa. Directora del departament de Farmacologia de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau. CIM Sant Pau IIB-Sant Pau. Comissió de Deontologia del CoMB
 • Dr. Jaume Duran, metge. Director General de la Fundació Sanitària Mollet. Comissió de Deontologia del CoMB.

19.30 h. Segona taula-col·loqui: Mecanismes per a la incorporació i vigilància de noves teràpies als centres sanitaris privats. Com es fa?

 • Modera: Dra. Sònia Miravet, metgessa. Vicesecretària de la Junta de Govern del CoMB.
 • Dr. Pere N. Barri, metge. Hospital Universitari Dexeus. Comissió de Deontologia del CoMB.
 • Dr. Bartolomé Martínez, metge. Conseller delegat de Clínica Corachán.
 • Dr. Roberto Seijas, metge. Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica Instituto Cugat de Barcelona. Comissió de Deontologia del CoMB.
 • Dra. Petra Vega, metgessa. Codirectora del Màster de Medicina Estètica i del Benestar de la UB-IFMiL.

20.15 h Debat

20.30 h Cloenda

 • Dr. Antoni Trilla, metge. Membre de la Junta de Govern del CoMB.

Inscripció

Quadern de la Bona Praxi
 • Data i hora:

  23 de maig 2024 a les 19.00 hores

 • Lloc:Sala d'actes del CoMB
  Passeig de la Bonanova, 47
  Barcelona
 • Organitzador:CoMB i CCMC
 • Contacte: