Benvolguts companys i companyes,

Amb tota seguretat un dels fenòmens que està influint d’una manera més notable en la professió mèdica, no únicament en la seva estructura sinó també en la seva dinàmica professional, és l’augment progressiu, des de fa uns quants anys, del nombre de dones metges, de manera que, d’una professió eminentment masculina com era fins al darrer terç del segle passat, la medicina passarà a ser una activitat preferentment femenina els propers anys.
Ara no sorprèn ningú que hi hagi doctores en tots els centres sanitaris i en totes les especialitats, però al segle xix i la primera meitat del segle xx les dones van haver de superar molts obstacles per poder accedir a l’exercici de la medicina. La nadala d’enguany vol retre homenatge a aquestes dones que van anar a contracorrent, vencent les resistències d’una societat masclista, per poder dedicar les seves vides a tenir cura de la salut dels altres. No és la història detallada de les pioneres de la professió mèdica a Catalunya, sinó una aproximació als personatges, a les primeres metgesses del nostre país.
Espero que la mirada al nostre passat històric evoqui en els vostres cors l’admiració que mereixen aquestes dones, que en certa mesura podem considerar heroiques.
Us desitjo unes bones festes.

Miquel Bruguera,
president del Col·legi de Metges de Barcelona

 Trinitat Sais i Plaja a la lliçó inaugural de curs del Col·legi de Metges de Barcelona, al local de la plaça de Catalunya, el 31 de gener de 1914.
(El Día Gráfico.)

 

 

 

 

 

 

   
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona