Notícies

Vacunes COVID: Ens cal una dosi de reforç en aquest moment?

Vacunes COVID: Ens cal una dosi de reforç en aquest moment?

Després de revisar l’evidència científica disponible, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) conclou que ara per ara no hi ha evidència que a la població general li calgui una dosi de reforç 

Arran de l’onada de casos ocasionada per la variant delta del SARS-CoV-2, diferents països de renda alta s’han plantejat la possibilitat d’oferir dosis de reforç a la població ja vacunada amb pauta completa. Després d’una anàlisi de l’evidència científica disponible a hores d’ara, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC), ha conclòs que, en la població general, no hi ha evidència que calgui una dosi de reforç en aquest moment

“Des del punt de vista immunològic, tots els estudis duts a terme fins ara indiquen que les vacunes COVID-19 actualment aprovades per l’Agència Europea del Medicament indueixen una memòria immunològica de llarga durada. Si bé la protecció davant de la infecció per la variant delta ha decaigut, les vacunes conserven una alta efectivitat contra la malaltia greu i la mort,” subratlla Julià Blanco, investigador d’IrsiCaixa/IGTP i autor principal del document del grup de persones expertes. Tanmateix, destaca el GCMSC, hi ha algunes excepcions. 

https://www.comb.cat/Upload/Imatges/6/7/6742.JPG

Fes clic a la imatge per ampliar-la

Les persones immunosuprimides necessiten una dosi addicional

Hi ha evidència sòlida a favor d’una dosi addicional en alguns grups de pacients immunosuprimits, necessària per assolir nivells d’immunitat similars als observats en la població general. Per tant, en aquest cas la “tercera” dosi s’ha de considerar com a part de la pauta de vacunació, igual que ja es fa amb d’altres vacunes, i no com una dosi de reforç. Espanya, al igual que diferents països, ha començat ja a administrar terceres dosis d’ARNm en aquesta població específica (pacients amb trasplantaments d’òrgans sòlids, neoplàsies tractades, pacients en hemodiàlisi i persones amb infecció avançada per VIH). A Catalunya, aquest col·lectiu representa al voltant del 0,5 % de la població (unes 40.000 persones).

A alguns col·lectius el podria caldre una dosi de reforç en un futur proper

Les persones grans (sobretot aquelles per sobre dels 80 anys i les que no van passar la malaltia) desenvolupen una resposta immunitària menor després de la vacunació, i algunes dades recents suggereixen que el risc d’infecció o de COVID greu en persones vacunades és superior en persones grans i considerades com a “fràgils”. Per tant, és probable que aquesta població necessiti una dosi de reforç, que podria oferir-se, per exemple, durant la campanya de vacunació contra la grip del proper hivern. Cal acumular més dades per establir criteris clars d’edat o fragilitat.

Altres grups específics poden requerir un seguiment concret a causa d’una major exposició al virus. És el cas del personal sanitari. Alguns estudis mostren un augment en la incidència d’infeccions en aquest col·lectiu, però la majoria d’aquestes infeccions són lleus, i encara no se sap en quina mesura es deuen a una possible pèrdua d’eficàcia vacunal i en quina mesura a una major circulació de la variant delta a la comunitat i a la relaxació de mesures no farmacològiques. 

“En tot cas, caldrà establir els mecanismes necessaris per vigilar de prop les errades vacunals en diferents col·lectius especialment susceptibles i també la població en general,” comenta Silvia de Sanjosé, presidenta del GCMSC. Aquestes dades seran molt útils per decidir si, i quan, caldrà una dosis de reforç. 

 

Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19

El GCMSC és un grup promogut per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”, i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l’Associació Catalana de Centres de Recerca (ACER).

Les persones que signen el comunicat són, Julià Blanco, Adelaida Sarukhan, Quique Bassat, Magda Campins, Robert Güerri, Carles Brotons, Juana Díez, Mireia Sans, Josep M. Miró i Silvia de Sanjosé. El grup ha comptat amb el suport d’Antoni Plasència i Josep M. Antó.

 

Més informació