Notícies

Medalles i plaques Josep Trueta 2023

Set metges i metgesses i la Fundació Galatea, entre els distingits amb les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari d’enguany

Set metges i metgesses i la Fundació Galatea han estat distingits amb les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari, que atorga la Generalitat de Catalunya i amb les quals reconeix la seva tasca, trajectòria i contribució a l’avenç i la millora de l’àmbit de la salut. L’acte de lliurament d’aquesta distinció, que es va crear el 1998 per commemorar el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català Josep Trueta Raspall, té lloc avui al Palau de la Generalitat. La darrera concessió de les medalles i plaques va tenir lloc l’any 2019.

Els professionals de la medicina que avui reben la distinció al mèrit sanitari a proposta del conseller de Salut i amb acord de Govern són: Magda Campins, especialista en medicina preventiva i salut pública i en pediatria i presidenta de la Comissió de Deontologia del CoMB; Mònica Povedano, especialista en neurologia i neurofisiologia i membre de la Junta de Govern del CoMB; Albert Planes, especialista en medicina familiar i comunitària; Montserrat Casamitjana, especialista en medicina preventiva i salut pública; Joan Guix, especialista en cirurgia general i digestiva i en medicina preventiva i salut pública; Joan Lluís Borràs, especialista en medicina interna i en oncologia; i Wifredo Ricart, especialista en endocrinologia.

D’altra banda, la Fundació Galatea és una de les quatre entitats que són reconegudes amb la placa Josep Trueta. Fundació Galatea va ser creada l'any 2001 pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), arran de l'experiència del Programa d'Atenció al Metge Malalt (PAIMM), per tal de vetllar per la salut i el benestar dels professionals de la salut i, per tant, amb la finalitat de garantir una assistència de qualitat als ciutadans. Més endavant, s’hi van anar incorporant altres col·legis professionals. Actualment, formen part de Fundació Galatea els col·legis catalans que apleguen els professionals de medicina, infermeria, veterinària, farmàcia, psicologia, odontologia i treball social. Els objectius de la fundació són promoure estils de vida saludables entre els professionals de la salut i aconseguir la rehabilitació i reinserció laboral dels professionals de la salut amb problemes de salut mental i addiccions. Paral·lelament, Fundació Galatea també és un referent pel que fa a l’elaboració d’estudis sobre la salut, estils de vida i condicions de treball dels professionals, així com al disseny de formacions per promoure l’exercici professional saludable, especialment pel que fa a intervencions en equips.

La Fundació Galatea compta amb recursos assistencials propis, tant de caràcter ambulatori com d’hospitalització. La tasca de la Fundació Galatea ha estat especialment rellevant i visible durant la crisi sanitària causada per la COVID-19, durant la qual ha ofert suport emocional i psicològic online i presencial a centenars de professionals de la salut i de l’àmbit social i ha esdevingut un recurs de referència tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. 

Entre la resta de guardonats amb les medalles Josep Trueta, es troben també destacats professionals de l’àmbit de la salut, com Cecília Borràs, psicòloga; Ana Forns, terapeuta ocupacional; Núria Martí, infermera; i Vicente Ortún, economista. Així mateix, s’ha acordat atorgar la placa Josep Trueta a les següents entitats: Grup de recerca BIOCOM-SC, Hospital de Bellvitge i Societat Catalana de Mediació en Salut

 

Més informació