Notícies

La vacunació enfront la COVID-19 a Israel: estratègia,implementació i impacte

Resum i accés al webinar sobre l’estratègia de vacunació enfront la COVID-19 a Israel i el seu impacte

Israel ha organitzat una campanya de vacunació ràpida i massiva i actualment té la taxa de vacunació més elevada del món. Des de finals de desembre i fins ara, pràcticament la meitat de la seva població ha rebut la vacuna, almenys la primera dosi. Aquesta xifra s’eleva fins al 85% per als ciutadans de més 50 anys. La campanya va començar vacunant les persones de més de 60 anys i ara la vacunació ja s’ofereix de manera universal a partir dels 16.

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va aprofundir en l’experiència israeliana a través del webinar La vacunació enfront la COVID-19 a Israel: estratègia, implementació i impacte, que va tenir lloc el passat 3 de març i que va comptar amb la participació del cap del Departament de Malalties Infeccioses de l’Hospital Carmel de Haifa, Gabriel Weber, qui va explicar, de primera mà, l’impacte que està tenint la campanya de vacunació a Israel. La sessió, que va ser seguida telemàticament per més de 200 persones, va ser presentada pel president i el secretari del CoMB, Jaume Padrós i Gustavo Tolchinsky, i va comptar amb un apartat final de preguntes a càrrec de la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron i membre de la Junta de Govern del CoMB, Magda Campins; i del cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic i també membre de la Junta de Govern del CoMB, Antoni Trilla.

Weber va descriure la situació actual d’Israel amb la imatge del got mig ple i mig buit. Si, per un costat, la vacuna ha fet possible que “la pressió dels pacients greus ingressats als hospitals hagi disminuït de manera molt important”, també és cert que, amb això, “no s’acaba tot”, ja que la transmissió no es deté per complet i les mesures de contenció encara s’hauran d’aplicar en el futur. “L’efectivitat de la vacuna és molt important per prevenir la malaltia o, almenys, perquè aquesta es manifesti de manera molt lleu, però no en prevé la transmissió i, per tant, la recomanació és que, encara que haguem rebut la vacuna, hem de continuar amb la mascareta i el distanciament”. A més, la probable arribada de noves variants del coronavirus preocupa les autoritats sanitàries, ja que es desconeix si poden posar en risc els efectes de la vacunació. A Israel, el 80% de les persones infectades per la COVID-19 presenten actualment la variant d’origen britànic i, segons Weber, ja estan detectant casos de les variants d’origen sud-africà i de Nova York.

L’infectòleg israelià atribueix els bons resultats de la campanya de vacunació israeliana a diversos factors. Israel és un país amb només 9 milions d’habitants i compta amb un sistema de salut molt desenvolupat i descentralitzat, que permet que la vacuna arribi ràpidament a molta gent, seguint un pla per edats molt estricte. D’altra banda, les autoritats van aconseguir importants acords amb la farmacèutica Pfizer per obtenir un gran nombre de dosis de la seva vacuna. 

Reticències d’alguns col·lectius: joves i comunitats religioses

Amb aquest escenari prometedor, Israel també ha de fer front als recels de diversos col·lectius i a la complexitat política del seu territori. Weber va explicar que, en general, els joves, amb una percepció més laxa de la gravetat de la malaltia i de les seves conseqüències, són més reticents a vacunar-se que la població més gran. Els centres de vacunació hi han respost organitzant diverses accions diana per apropar-se a aquest grup, com la vacunació en centres comercials o mercats. Així mateix, les autoritats sanitàries també s’han trobat amb el rebuig d’algunes comunitats religioses com la jueva ortodoxa i la comunitat àrab israeliana, que encara presenten una taxa de vacunació per sota de la mitjana. Deixant de banda qüestions polítiques, Weber va puntualitzar que també “des del punt de vista estrictament sanitari” un altre dels reptes que ha d’afrontar el país és la vacunació als territoris de Cisjordània i la Franja de Gaza.

“Normalitat” amb mascareta

“Estem molt contents d’estar vacunats, però hem d’insistir molt que, de moment, seguirem amb el distanciament i la mascareta”, va insistir Gabriel Weber. Tot i els bons resultats en relació amb la taxa de vacunació, l’apertura del país, l’increment de la mobilitat i la recent reobertura de les escoles també deixa pas a nous riscos, principalment, l’aparició de noves variants del coronavirus.

Weber va lamentar que a Israel, a diferència de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol, no es va saber crear i garantir un entorn segur a les escoles, cosa que va obligar a iniciar el curs amb escoles tancades. Això ha provocat, segons Weber, que la població infantil hagi patit molt per l’aïllament social i per la manca d’un ambient apropiat per continuar estudiant, a més de registrar-se brots importants entre els més joves. 

Com serà a partir d’ara la “vida normal”? L’infectòleg israelià la veu amb mascareta durant temps. Weber va subratllar també que aquest any, i com s’ha vist en altres països, a Israel hi ha hagut incidència zero de la grip, el que demostra l’efectivitat de la mascareta com a element de protecció individual contra els virus gripals. “Si el coronavirus passa algun dia, ja estaria molt content si, cada hivern, el personal sanitari i els pacients porten mascareta i disminuïm dràsticament les visites i ingressos a l’hospital”, va desitjar.

 

  • Podeu accedir al webinar complet La vacunació enfront la COVID-19 a Israel: estratègia, implementació i impacte