Notícies

Protegits col·lectivament: #LesVacunesFuncionen

Setmana Mundial de la Immunització

Les vacunes redueixen la càrrega de malaltia, eviten morts prematures i contribueixen decisivament a millorar l’esperança de vida. La vacunació és una intervenció sanitària segura, efectiva i té un dels millors índexs de cost-efectivitat.

La Setmana Mundial de la Immunització 2019 se celebra del 24 al 30 d’abril i té com a objectiu posar de manifest les accions necessàries per garantir que tots estiguem protegits en front de les malalties que es poden prevenir mitjançant la vacunació al llarg de tota la vida. Alhora, també vol servir per fer un reconeixement públic a tots els pares i mares que decideixen vacunar els seus fills, als professionals sanitaris, als investigadors i a tots els membres de la nostra societat que ens ajuden a tots a estar protegits gràcies a les vacunes.

Al nostre país, la majoria de ciutadans i ciutadanes coneix la importància de les vacunacions i es vacuna. Aquest fet té gran rellevància, tant des del punt de vista individual com col·lectiu. Les cobertures de vacunació del calendari infantil són superiors al 95 %, situació que ens permet gaudir de l’anomenada immunitat de grup. Els pares i mares que decideixen vacunar els seus fills ajuden solidàriament a què els infants que no es poden vacunar per indicació mèdica (degut a causes com al·lèrgies, immunodepressió, etc.) estiguin també protegits.

Però també així es protegeixen, indirectament, aquells infants als quals els seus progenitors decideixen no vacunar adequadament. La disseminació ràpida i irresponsable d’informació falsa sobre les vacunes, especialment a través de les xarxes socials, s’ha de respondre i combatre amb rigor i amb evidències científiques. Si disminueixen les taxes de vacunació, perdrem la immunitat de grup i augmentarà el risc d’epidèmies, com ja ha passat a França, Itàlia o Grècia amb el xarampió.

En el món de la salut pública i de les vacunes, la falsa ciència comporta sempre danys reals. Els professionals sanitaris som la font principal d’informació per a la població a la qual servim. Hem d’estar ben informats i formats per poder mantenir la confiança que els ciutadans i les ciutadanes ens fan cada dia.

Els representants dels metges i metgesses de Catalunya, com la resta de col·lectius professionals sanitaris implicats de manera directa amb la vacunació, donem ple suport a la Setmana Mundial de la Immunització 2019, estem compromesos per afrontar l’amenaça que suposa la reticència a la vacunació per a la salut de tots i seguirem treballant per tal que tothom pugui gaudir dels beneficis que, per a la salut, suposen les vacunes al llarg de tota la vida i per mantenir el progrés assolit en front de les malalties que, afortunadament, podem prevenir mitjançant la vacunació.

Protegir-se és protegir-nos. 

 

Informació relacionada