Notícies

Premis a l'Excel·lència Professional 2022

Premis a l’Excel·lència Professional 2022: el CoMB recupera els guardons que reconeixen el compromís i el lideratge

51 metges i metgesses i quatre equips assistencials són reconeguts amb els guardons del Col·legi en un acte que reafirma el professionalisme

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha guardonat amb els Premis a l’Excel·lència Professional 51 metges i metgesses i quatre equips assistencials de les comarques de Barcelona que han destacat per l’excel·lència i la qualitat en l’activitat professional. L’acte de lliurament dels premis, al qual hi van assistir unes 500 persones, va tenir lloc el passat 28 de novembre a l’Auditori AXA de Barcelona. 

Els Premis a l’Excel·lència Professional es concedeixen anualment des de 2004 (a excepció de la interrupció causada per la pandèmia de COVID-19 els anys 2020 i 2021) a criteri de jurats constituïts per metges i metgesses de reconegut prestigi i són el reconeixement de la professió mèdica a professionals i equips assistencials que han destacat per una trajectòria exemplar en l’exercici i per l’enaltiment dels valors que configuren el professionalisme mèdic. Els premis del CoMB posen en valor trajectòries basades en l’honestedat, el compromís, l’altruisme, la integritat, la feina ben feta i l’excel·lència. Al llarg de tots aquests anys, s’han premiat 805 professionals i 41 equips.

Tots el guardonats amb el Premi a l'Excel·lència professional 2022

El CoMB guardona professionals en sis àmbits diferents: medicina d’atenció hospitalària, medicina d’atenció primària, medicina d’altres àmbits assistencials, recerca biomèdicaeducació mèdica i, per últim, humanitats, cooperació i gestió. Així mateix, es concedeixen quatre premis per a equips assistencials, per tal de reconèixer el lideratge i l’excel·lència dels metges que treballen en equip.

La vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va inaugurar l’acte de lliurament i va mostrar la seva satisfacció per poder celebrar i recuperar “l’acte més important de tots els que organitza la institució”, ja que els Premis a l’Excel·lència Professional són “una celebració del professionalisme mèdic i els seus valors”. 

Seguidament, la vicesecretària del CoMB, Sònia Miravet, va conversar amb Ramon Gomis, metge endocrinòleg, professor emèrit de la Universitat de Barcelona, investigador emèrit de l'Institut de Recerca IDIBAPS i director dels Estudis de Salut de la Universitat Oberta de Catalunya, al voltant d’una importantíssima efemèride per al món de la medicina i per als pacients: els 100 anys de la primera insulina. Gomis va recordar amb detall l’assoliment d’aquesta “fita fonamental”, assolida gràcies als científics Frederick Banting, Charles Best, James Collip i J.J.R. Macleod, de la Universitat de Toronto (Canadà) i va explicar també la seva introducció a Catalunya de la mà de Rossend Carrasco i Formiguera, un metge “visionari i lluitador”. Sònia Miravet i Ramon Gomis van acabar el seu diàleg abordant els diferents tipus de diabetis i “els reptes de futur” al voltant de l’ús de la insulina. 

A continuació, el president del CoMB, Jaume Padrós, va intervenir iniciant el seu discurs amb la petició d’un recordatori i un aplaudiment per als professionals que van emmalaltir o que van perdre la vida a causa de la COVID-19. Padrós va felicitar els metges i metgesses guardonats amb els Premis a l’Excel·lència Professional 2022 “per la seva honestedat, el seu compromís i la seva feina en equip”, i va destacar que “aquest premi és un reconeixement dels propis companys, que consideren que els professionals premiats són referents i models a seguir”. El president del CoMB va fer menció a l’actualitat “davant d’una situació de malestar generalitzat dels professionals” i va garantir el seu “compromís personal i també el de la Junta de Govern per defensar el sistema sanitari i aconseguir l’acompliment de canvis profunds i necessaris”. En aquest sentit, va recordar propostes concretes de canvi que ja són a sobre la taula, com les conclusions del III Congrés de la Professió Mèdica, celebrat a Girona l’any 2016 i el contingut del document 30 mesures per enfortir el sistema de salut que el comitè d’experts va elaborar l’estiu de 2020 per encàrrec del Govern de la Generalitat. Padrós va reclamar “fugir del pessimisme i de l’immobilisme” i va advocar perquè els metges i metgesses “se sentin orgullosos, continuïn liderant el canvi i visquin plenament i a temps complet el seu professionalisme”. “Volem més recursos, però també més meritocràcia i més aposta de futur per a una sanitat i una societat que necessita el millor de nosaltres”, va cloure.

A continuació, Sònia Miravet va llegir l’acta del plenari de la Junta de Govern on es concedien els premis i Jaume Padrós i Elvira Bisbe, juntament amb el vicepresident del CoMB, Jaume Sellarès, van fer entrega dels guardons. En acabar el lliurament, va parlar en nom dels guardonats la directora del servei de Patologia Digestiva de l’Hospital de Sant Pau, Àngels Escorsell, qui va expressar “el profund agraïment i honor que representa rebre aquest premi”. “Aquest guardó mostra que els companys t’ensenyen el treball en equip i que ho tenim incorporat al nostre ADN”, va afirmar Escorsell. 

El director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i vicepresident de la Fundació Pasqual Maragall, Jordi Camí, va cloure l’acte amb la conferència “El cervell il·lusionista”, on va explicar “com la màgia deixa en evidència el funcionament automàtic del cervell” d’una manera molt amena i incorporant trucs d’il·lusionisme i divertits exemples visuals.

 

Informació relacionada: