Notícies

Metges joves: Pluriocupació, emigració i temporalitat

Coincidint amb la data de l’examen MIR (31/01/2015) el diari Ara publica les conclusions de l’estudi “Situación profesional de los jóvenes médicos especialistas al acabar la residencia en Barcelona” elaborat pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i encapçalat per la Dra. Adriana Bataller, membre de la Junta de Govern.


Es constata la disminució de la ocupació immediata entre els joves especialistes: si en 2006 trobava feina el 88,8% dels metges tot just havent acabat la residència, set anys més tard, ho fa el 69,1%. D’altra banda, les condicions laborals han empitjorat de forma dràstica. El nombre de contractes indefinits ha disminuït, així com la durada dels contractes temporals i les retribucions econòmiques. 

L’estudi apunta que l’emigració, la feina a la privada i l’obligació de compaginar diverses feines són tres de les conseqüències directes de l’afebliment de les plantilles. Segons dades del COMB, la situació ha millorat lleugerament durant l’últim any, però els índex de temporalitat no han parat d’augmentar i, en paral·lel, els contractes interins van a la baixa. Les oportunitats que ofereix la medicina privada han sigut un bon nínxol d’ocupació. En concret, la proporció de metges que han trobat  feina en aquest sector s’ha duplicat, i han passat del 9% a gairebé 18% en només set anys. 

L’estudi s’ha redactat sobre dades de més de 1.200 metges recollides en els anys 2006, 2011, 2012 i 2013. Això ha permès conèixer l’evolució de la situació dels joves metges que finalitzen el MIR a Barcelona.