Notícies

roda comb berga

La Jornada sanitària del Món Rural de Berga arriba a la desena edició. Vídeo disponible

  • Més d’un centenar de professionals van compartir experiències de diferents àmbits assistencials, recerca i docència
  • La Junta Comarcal del Bergudedà del CoMB va lliurar els premis anuals, als quals van optar 38 treballs

El passat divendres 5 de maig el Pavelló de Suècia de Berga va acollir la 10a edició de les Jornades Sanitàries del Món Rural, on més d’un centenar de professionals de la salut van compartir i posar en valor la pràctica assistencial, la recerca i la docència en entorns rurals. El vídeo de la jornada íntegra ja està disponible.

Després d’un parèntesi de tres anys durant els qual aquesta cita anual amb els professionals de la Catalunya Central no s’havia celebrat a causa de la pandèmia de COVID-19, les jornades que organitza la Junta Comarcal del Berguedà del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) van retornar amb força, obrint-se a experiències de l’entorn rural més enllà de l’àmbit de l’atenció primària i també més enllà de les comarques de la Catalunya Central. La metgessa especialista en medicina del treball i membre de la Junta Comarcal del Berguedà del CoMB, Helena Basart, va donar la benvinguda a la jornada, que va cloure la vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe.

Sota el lema Creant sinèrgies en l’entorn rural, el programa de la jornada va constar de diferents taules on es van abordar temàtiques diverses com les xarxes socials en l’àmbit sanitari; la docència i la formació en entorns rurals; la situació i experiències de dones professionals sanitàries també en àrees rurals i l’experiència de professionals que han fet el pas de l’assistència des d’un entorn urbà a un de rural. Els professionals encarregats de les diferents ponències van compartir amb l’auditori iniciatives dutes a terme des de diferents centres sanitaris i àmbits asistencials.

A la jornada, també es van lliurar els premis que anualment concedeix la Junta Comarcal del Berguedà del CoMB i als quals en aquesta edició es van presentar un total de 38 comunicacions. Els professionals i treballs guardonats en les diferents categories van ser:

  • Millor experiència professional, formativa o docent (ex aequo):
    • Col·laborador docent a l’aula: un pont entre els centres assistencials i la docència universitària, a càrrec d’Àngels Casaldàliga, Anna Escalé, Alba Cuberas, Carme Olleta, Xavier Farres i Carmen Álvarez, de l’EAP Sant Joan de Vilatorrada (ICS Catalunya Central).
    • Resultats de satisfacció del pacient a l’alta en un Programa Fast-Track de pròtesi de genoll i maluc, a càrrec de Pere Mir, Josep Batlló, Francesc Sotos, Carles Sabaté, José Rafael Fernández i Christian Cànova, de l’Hospital de Berga.
  • Millor treball científic (ex aequo):
    • Coneixement i percepció dels professionals sanitaris d’Atenció Primària sobre l’ús de la Intel·ligència Artificial (AI) com a eina sanitària, a càrrec de Queralt Miró, Aïna Fuster, Josep Vidal, Anna Escalé, Francesc X. Marin, Joaquim Femenia i Jordi Solé, de la Unitat de Suport a la Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central.
    • Evolució de les Interconsultes sense pacient al Berguedà, a càrrec d’Alexandra Rabat i Lourdes Bonet, de l’EAP Baix Berguedà (ICS Catalunya Central).
  • Millor cas clínic (ex aequo):
    • Associació emergent o coincidència d’hepatitis autoimmune després de la vacuna SARS-CoV-2. Coordinació clínica entre nivells assistencials, a càrrec d’Isabel Roig, Ramon Rodríguez, Carles Pardo, Núria Busquet, Nàyade Crespo i Aksana Nairanouskaya, de l’EAP Sagrada Família de Manresa (ICS Catalunya Central).
    • No tot és el que sembla, a càrrec de Glòria Serradell, Xavier Bruna, Marta Mauri, Sandra Català, Irma Fornell i Montserrat Nieto, de l’EAP Baix Berguedà (ICS Catalunya Central).
  • Millor cas clínic presentat per un metge o metgessa resident:
    • Temps és miocardi, i a la zona rural?, a càrrec de Jordi Brescó, Marta Obiols i Landelina Verdugo, de l’ABS Barri Antic de Manresa (Fundació Althaia).
  • Millor compte de XXSS de divulgació sanitària del territori:
    • Una Xarxa Social Rural. EAP Alfarràs-Almenar, a càrrec de Josep Cardona, Mariona Armengol, Maria Campistany, Raquel Cuenca, Alba Jauset i Laia Naté, de l’EAP Alfarràs-Almenar (ICS).

Informació relacionada: