Notícies

La Fundació Galatea, el Departament de Salut i Almirall signen un conveni per prevenir el desgast professional lligat a l’estrès entre els metges residents (MIR)

La Fundació Galatea oferirà formació als tutors dels MIR per detectar i reduir el risc de malestar psicològic dels metges joves

El Departament de Salut, la Fundació Galatea i la companyia farmacèutica Almirall van signar divendres, 29 de juliol, un conveni que permetrà impulsar activitats de formació adreçades als metges que exerceixen com a tutors dels MIR (metges residents) per tal de donar-los eines que els permetin detectar i prevenir situacions de malestar psicoemocional entre els joves metges i orientar-los cap a un desenvolupament professional saludable.


D’esquerra a dreta: Joan Heras, director mèdic d’Almirall; Antoni Comín, conseller de Salut;  Miquel Vilardell, president Fundació Galatea i Ignasi Martí Raguer, director de Relacions Institucionals d’Almirall.

Les activitats formatives s’emmarquen dins del Programa de la salut del metge resident de la Fundació Galatea i constaran de tallers presencials per a grups de tutors i d’una formació bàsica on line per als que s’incorporen a aquesta funció. En els tallers presencials, s’oferiran dades i conceptes teòrics sobre la salut laboral dels metges i dels residents, així com recursos pràctics per aplicar en l’àmbit de la tutoria. De moment, està previst oferir tallers per a dotze grups de tutors a partir del setembre.

La Fundació Galatea serà l’encarregada d’aportar els continguts i materials, així com d’impartir els cursos per als tutors als centres docents. Per la seva banda, el Departament de Salut s’ocuparà de la interlocució i coordinació amb els diferents centres, hospitals i unitats docents per tal d’organitzar les activitats formatives. 
Per la seva part, Almirall patrocinarà el programa de formació.

Programa de la salut del metge resident
La Fundació Galatea va crear el Programa de la salut del metge resident fa més de deu anys, en observar que el col·lectiu dels MIR té més risc d’estrès i de patiment emocional que altres professionals de la salut. Amb l’objectiu de fer prevenció i detecció precoç, el programa ofereix als centres sanitaris docents  eines per gestionar les situacions d’estrès i la pressió a les quals han de fer front els MIR durant el període de residència.

Un estudi de la Fundació, publicat l’any 2015 a partir d’enquestes a metges residents, va constatar que el risc de patir un trastorn mental en aquest col·lectiu havia passat del 15% al 29% entre el principi i el final del primer any de formació MIR. L’estudi reflecteix que el risc psicosocial s’incrementa especialment durant el primer any de residència.

Durant aquest període, es constata, a més, la presència de factors de risc, com ara una forta davallada de la pràctica d’activitat física entre el col·lectiu, una disminució considerable de les hores de son i de la valoració autopercebuda de la pròpia salut (sensació difosa de malestar, relacionada amb símptomes poc específics d’estrès), un increment del consum de psicofàrmacs (ansiolítics i antidepressius) i presència d’esgotament emocional (burn out).

D’altra banda, l’estudi de la Fundació Galatea també va comprovar que la presència i recolzament dels companys i dels superiors, així com la participació en l’organització de les tasques formatives i assistencials són elements que actuen com a factors protectors contra l’esgotament emocional i la desmotivació dels MIR. 

És per aquest motiu que l’oferta formativa que preveu el conveni signat s’adreça als tutors, ja que es consideren peces clau en l’adquisició d’habilitats i competències per part dels MIR.