Notícies

Fake news COVID19

El CCMC col·labora en la revisió d’un informe del CAC sobre la presència a internet del discurs contrari a la vacunació enfront la COVID-19

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya col·labora de nou amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), aquest cop amb la revisió de l’informe Continguts en plataformes i xarxes socials amb un discurs contrari a la vacunació de la COVID-19, en el qual aquesta institució alerta sobre la presència a les principals plataformes de vídeo i a les xarxes socials d’un discurs contrari a la vacunació enfront la COVID-19. Arran d’aquest treball, el CAC ha identificat i ha reportat a les plataformes Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube 40 vídeos que qüestionen la seguretat i l’eficàcia de les vacunes o la necessitat de vacunació.

La gran majoria d’aquests continguts, el 70%, contenen crides explícites a no vacunar-se contra la COVID-19.

El missatge que més es reitera en aquests vídeos és negar la seguretat de la vacuna. El discurs parteix de dos fets: la rapidesa de desenvolupament de la vacuna des de l’aparició de la pandèmia i l’aplicació de tècniques innovadores (com l’ARN missatger), que és qualificada de perillosa i amb risc de produir alteracions genètiques. 

En gairebé la meitat dels vídeos, el 40%, s’hi afirma que les vacunes provocarien esterilitat i afectació neuronal en les persones inoculades. 

Més de la quarta part (27,5%) dels vídeos detectats neguen la necessitat de les vacunes contra el coronavirus, amb missatges que trivialitzen la gravetat de la malaltia i minimitzen les taxes de letalitat reals. Així, proposen prendre vitamines com a alternativa o afirmen que la COVID-19 no ha matat ningú que no tingués una patologia prèvia. D’aquesta manera, assenyalen com a preferible la immunització adquirida pel desenvolupament de la malaltia i plantegen prescindir de les mesures profilàctiques establertes.

S’observa també que en el 70% dels vídeos, el discurs contrari a la vacunació el fan persones que es presenten com a expertes en l’àmbit de la ciència o de la medicina i altres professions sanitàries, de manera que es pretén atorgar credibilitat i autoritat a postulats contraris al consens científic.

La majoria dels vídeos identificats fan també una crida a la viralització d’aquests continguts i tenen una estratègia multixarxa per tal d’evitar les mesures per combatre la desinformació que adopten algunes plataformes. En aquest sentit, es posa de manifest que plataformes com ara YouTube, on només s’ha localitzat un vídeo, estan adoptant cada vegada més mesures de moderació per evitar la presència de desinformació.

Sis informes sobre desinformació sobre salut des del 2018 

El CAC ha elaborat un total de sis informes sobre desinformació en línia sobre temes de salut, quatre dels quals s’han redactat després de l’esclat de la pandèmia. Tots ells han comptat amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. 

Informació relacionada: