Notícies

plaques comb

El 23% del consum elèctric del CoMB provindrà d’energia neta gràcies a la instal·lació de plaques solars a l’edifici

La coberta de l’edifici del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) acull des del passat desembre una instal·lació de 520 metres quadrats de plaques solars que produiran l’energia neta necessària per cobrir fins el 23% de les necessitats de consum elèctric de la seu col·legial. La instal·lació va començar a funcionar abans de Nadal i consta de 200 plaques de 550 wats cadascuna, el que suposa una potència fotovoltaica de tota la planta de 110 kW i una producció anual de 152.561 kWh, l’equivalent al consum mitjà de 43 llars catalanes (segons dades de l’Idescat).

El consum energètic anual de l’edifici col·legial va ser, l’any 2022, de 732.723 kWh. Aquest consum suposa una reducció del 38% en relació a les xifres de 2009, any en què el CoMB va començar a monitorar les dades de consum energètic i a dissenyar i aplicar, de manera progressiva, tot un seguit de mesures de sostenibilitat. La tendència sostinguda de reducció del consum ha estat fruit d’un conjunt d’accions, com ara la millora de l’aïllament de l’edifici; la racionalització de l‘ús dels aparells de climatització, amb la substitució per unitats més eficients, o l’ús de tecnologia led, entre d’altres. A totes aquestes mesures, s’hi afegeix ara la producció d’energia neta per a l’autoconsum.

La previsió és continuar reduint el consum energètic amb mesures d’eficiència, la qual cosa permetrà que la producció d’energia neta per a l’autoconsum representi un percentatge cada cop més elevat del consum total. El CoMB consolida així l’aposta per la sostenibilitat i per la reducció de la seva petjada de carboni. La producció d’energia neta mitjançant plaques solars suposarà evitar l’emissió de 34,2 tones de CO2 anuals a l’atmosfera, un impacte similar al que tindria plantar 345 arbres cada any.

Ampliació de superfície disponible per a plaques solars

Malgrat que l’espai disponible a l’edifici només permetia instal·lar una potència de 40kW, la superfície coberta per plaques s’ha aconseguit optimitzar al màxim amb la instal·lació d’una pèrgola que ha fet possible incrementar aquesta superfície i ampliar fins als 110kW. El projecte es va començar a treballar l’any 2021 i, un cop superats els requisits tècnics i els tràmits i autorització municipals, la instal·lació es va completar en tres mesos. Els treballs han anat a càrrec de l’empresa GREENKw.