Notícies

Catalunya preveu començar a aplicar el nou calendari vacunal a l’estiu

El nou calendari de vacunes sistemàtiques s’aplicarà aquest estiu i afectarà als nens nascuts a partir de gener d’aquest any. Així ho preveu el Departament de Salut.  El nou calendari reajusta les dates i les dosis d’algunes de les vacunes i incorpora la vacuna contra el pneumococ (antipneumocòccia conjudada) i contra la varicel·la a la primera infància, que fins ara no estaven incloses. 


L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha pres aquesta decisió seguint la recomanació del seu Consell Assessor de Vacunacions.

Amb aquests canvis Catalunya s’avança al nou calendari consensuat a escala estatal  previst per al 2017 i que es va aprovar el passat mes de gener per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Catalunya ha decidit integrar abans els canvis pactats aprofitant que a 2016 incorpora dues vacunes noves.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya està ara elaborant la normativa corresponent, adquirint les vacunes i adaptat els sistemes de registre, per la qual cosa es preveu que es posi en marxa al voltant de l’estiu. El cost de les vacunes serà assumit per la Generalitat.

Noves vacunes: contra el pneumococ i contra la varicel·la

La vacuna contra el pneumococ s’inclourà als 2, 4 i 11 mesos d’edat, seguint les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, mentre que la vacuna contra la varicel·la s’administrarà als 15 mesos i als 3 anys, i es mantindrà per als nens i nenes d’11-12 anys (sisè de primària) si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han patit la malaltia o prèviament no han estat vacunats.

Reajustament de dosis i dates

En el nou calendari es preveu un reajustament de les dates i de les dosis d’algunes de les vacunes: 

- La vacuna hexavalent, que fins ara s’administrava als 2, 4 i 6 mesos d’edat passarà a administrar-se als 2, 4 i 11 mesos. La vacuna pentavalent desapareix del calendari perquè s’ha observat que amb les tres dosis de l’hexavalent ja no era necessària.

- La vacuna DTPa (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina) – VPI (injectable contra la poliomielitis) s’administrarà als 6 anys quan estigui disponible a escala estatal.

- La triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) s'administrarà als 12 mesos, com fins ara, però la segona dosis quedarà fixada als 3 anys d'edat.

- Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s’administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara es farà als 4 i als 12 mesos i es manté la dels 11-12 anys. La  vacuna contra l’hepatitis A, que s’administrava als 12 mesos, ara passa als 15 mesos.

- I finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que ara s'administrarà a partir dels 65 anys.

El Col·legi en defensa de seguir el calendari de vacunes sistemàtiques

Amb les vacunes incloses al calendari cada any s’eviten  més de 35.000 casos de malaltia a Catalunya. Per fomentar la vacunació responsable, el Col·legi va llençar la campanya “Vacunar és protegir”, amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.  La campanya   emfatitzava  que les vacunes salven vides i pretenia conscienciar a la ciutadania de la necessitat de vacunar-se per protegir-se un mateix i l’entorn de malalties infeccioses.