Agenda

Adolescents, famílies i salut mental: les seqüeles de la pandèmia (presencial i online)

Jornada Tècnica gratuïta, prèvia inscripció, dirigida a professionals de la salut, la salut mental, l'escola, l'educació, el treball social, la justícia, el tercer sector i el sector empresarial.

Fundació Portal, Amalgama7 i el Col·legi de Metges de Barcelona, tenen previst realitzar el dijous 20 d’octubre la IX Jornada Tècnica d’atenció a adolescents en risc, que en aquesta edició tractarà sobre: ‘Adolescents, famílies i salut mental: les seqüeles de la pandèmia’, que tindrà lloc a partir de les 9:30 h de forma presencial, prèvia confirmació, i via streaming, des del Col·legi de Metges de Barcelona (Pg. de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona). 

La IX Jornada, organitzada per la Fundació Portal de suport a noies i a nois amb patologia dual i dirigida per Amalgama7, entitat pionera en l’atenció terapèutica i educativa per adolescents, joves i les seves famílies, és d’inscripció gratuïta al web jornada.amalgama7.com, i té com a principal objectiu debatre, des d’una perspectiva interdisciplinària i des de distints àmbits d’intervenció, respecte als efectes i les conseqüències biopsicosocials que ha tingut la pandèmia de la COVID-19 en la població infantojuvenil, i més concretament en els adolescents, joves i les seves famílies. 

Moltes noies i molts nois adolescents van viure, durant el temps de confinament, diversos canvis i moltes pèrdues: el tancament d'escoles i universitats; l’obligada distància amb els amics; ruptures emocionals; la interrupció de pràctiques esportives i culturals; la inseguretat laboral dels pares, les tensions derivades del teletreball; la distància física amb els avis i altres éssers estimats; la por del contagi; les limitacions físiques de l’habitatge; el bombardeig constant i sovint contradictori de les autoritats sanitàries i polítiques i dels mitjans de comunicació; l’abús de les pantalles; les dificultats de convivència familiar; la incertesa pel futur, etcètera... 

La percepció del temps no és la mateixa en els adults i en els avis que en els infants i els adolescents. Tres mesos de confinament estricte i gairebé dos anys de restriccions diverses han afectat els costums, els hàbits, les rutines, les formes d’expressar-se i fins i tot de relacionar-se. 

L’Observatori Català de la Joventut, a l’“Enquesta sobre l’impacte de la Covid-19”, conclou entre d’altres, que el jovent està sent, i serà, el col·lectiu més afectat per l’impacte de la pandèmia.

En el "Qüestionari de salut en temps de confinament pel coronavirus" impulsat per l’Agència de Salut Pública, els resultats revelen que durant el període de confinament s’han triplicat els símptomes de depressió, ansietat i malestar en general, i ha augmentat l’ús d’hipnosedants (tranquil·litzants, sedants o somnífers).

Si bé abans del confinament el benestar emocional i mental de la població infantojuvenil no gaudia de bona salut, un cop vam superar aquell període el panorama va empitjorar. La demanda d’atenció psicològica i psiquiàtrica als serveis públics i privats s’ha disparat, i per ara la tendència no sembla remetre. 

La malaltia epidèmica ha causat trastorns mentals nous i desconeguts? Ha accentuat els que ja teníem? La convivència familiar s’ha ressentit? Les tensions escolars entre alumnes, pares i professors són les mateixes?

 

Informació relacionada:

Inscripció

  • Data i hora:

    20 d’octubre 2022 a les 9.30 hores

  • Lloc:Sala d'actes del CoMB
    Passeig de la Bonanova, 47
    Barcelona
  • Organitzador:Fundació Portal, Amalgama7 i Col·legi de Metges de Barcelona