Error al procesar el archivo SSI

Món sanitari

 

Ramon Torné
President de la Secció d'Assegurança Lliure i vocal de la Junta de Govern (2014-2018)

Les necessitats dels professionals de la medicina privada

Els metges del sector de la medicina privada consideren que cal actualitzar la nomenclatura d'actes mèdics i aplicar nous criteris i sistemes retributius.

A principis de novembre, el CoMB va acollir la jornada "Té futur la medicina privada?", un acte que va comptar amb l'assistència i la participació de més de dues-centes persones, representants de tots els agents implicats en aquest sector: metges, directius de companyies asseguradores i clíniques privades i de l'Administració pública.

El doctor Jaume Padrós, president del CoMB, va presentar la nova Guia Professional de Medicina Privada, una publicació del CoMB amb informació pràctica i molt completa adreçada als professionals que ja exerceixen o que vulguin fer-ho en aquest sector.

Va advertir, però, del preocupant increment de la precarietat laboral a la sanitat privada i va insistir en la necessitat que el sector s'adapti als canvis socials per tal que resulti atractiu per als professionals més joves.

El doctor Pere Torner, com a representant dels metges del sector, va manifestar que, en l'actual context de guerra de preus en la venda de pòlisses de salut que mantenen les companyies asseguradores, els metges acaben pagant el cost real de l'assistència, amb pèrdua de retribucions i dificultats en la pràctica assistencial. També va evidenciar la necessitat urgent de promoure un espai permanent de debat, que inclogui també els pacients, per tal de definir unes regles del joc transparents que contribueixin a construir complicitats i un projecte de futur per al sector de la medicina privada.

En representació del sector assegurador, el doctor Antonio Paredes va reconèixer que actualment es pot parlar de guerra de preus, però limitada al sector de les pòlisses privades col·lectives (38 % dels assegurats), que és altament competitiu i està experimentant un gran creixement.

Per la seva banda, el director territorial del Grup QUIRÓNSALUD de Catalunya i Aragó, el senyor Germán Barraqueta, va destacar que el percentatge de catalans amb assegurança privada de salut està per sobre de la mitjana d'altres països, però va apuntar que un augment del preu de les primes podria suposar perdre assegurats i passar dels dos milions actuals a 1,3 milions, cosa que podria comprometre el nivell d'inversió fet fins ara.

Com a conclusions més rellevants de la jornada, des del punt de vista dels metges, caldria avançar, de manera prioritària, en els següents aspectes:
• Necessitat d'actualitzar la nomenclatura d'actes mèdics, incorporant noves pràctiques i procediments d'acord amb els nous avenços.
• Aplicar nous criteris i sistemes retributius.
• Millora de la coordinació dels processos assistencials (una manera de fer-ho seria, per exemple, posant en marxa la història clínica compartida, amb el pacient com a dipositari).
• Finalment promoure accions concretes per atraure professionals joves relacionades amb la promoció de grups professionals, contractació estable, formació i horaris compatibles amb la vida laboral i familiar.

Accés a la Guia Professional de Medicina Privada.


Error al procesar el archivo SSI