Error al procesar el archivo SSI

Món sanitari

 

Jaume Sellarès
Vicepresident del CoMB

La regulació de la indicació de medicaments per part d'infermeria

A mitjan 2017, la Generalitat va obrir un tràmit de participació ciutadana per a una consulta pública prèvia a l'elaboració d'un projecte de decret pel qual volen regular les condicions i les normes d'organització per a l'exercici de la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part de les infermeres i els infermers. El termini per presentar aportacions es va tancar el 10 de setembre de 2017.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va presentar al Departament de Salut el setembre de 2017 les seves aportacions i consideracions en relació amb la futura regulació. En el document s'assenyalaven els punts bàsics de les aportacions que els Col·legis de Metges de Catalunya van fer al Departament de Salut i s'advertia que, malgrat els esforços per trobar una solució legal basada en l'acord entre professionals, no es reflecteixen en la futura norma aspectes que, des del col·lectiu mèdic, es consideren fonamentals per garantir la seguretat clínica dels pacients i, si escau, la seguretat jurídica dels professionals.

El CoMB i el CCMC considerem que la indicació de qualsevol medicament, estigui o no subjecta a prescripció mèdica, requereix una formació bàsica i també específica degudament acreditada per part del professional responsable. En el cas dels medicaments que no requereixen prescripció mèdica, cal considerar que, si bé són fàrmacs publicitats i de lliure disposició al mercat farmacèutic, la indicació per part d'un membre de l'equip assistencial és un acte sanitari que es produeix en el marc del treball en equip i dins d'un centre sanitari i que sovint s'adreça a pacients amb comorbilitat i polimedicació. La indicació de qualsevol medicament ha de quedar, a més, recollida a la història clínica del pacient, juntament amb el motiu de la indicació.


Error al procesar el archivo SSI