Error al procesar el archivo SSI

Cultura i societat

 

Xavier Sierra i Valentí
Comissari de l'"Any Dr. Joaquim Piñol"

2017, any doctor Joaquim Piñol

El 2017, la Junta de Govern del Col·legi ha homenatjat el doctor Joaquim Piñol i Aguadé (1917-1977), que va ser catedràtic de Dermatologia de la Universitat de Barcelona des de 1967 fins a la seva mort.

L'acte inaugural es va celebrar el 4 d'abril, amb una taula rodona, que vaig tenir l'honor de moderar, amb participació del dermatòleg Carles Romaguera, que parlà dels aspectes humans de l'homenatjat; el professor Josep M. Mascaró, que dissertà sobre el doctor Piñol; el científic i amic doctor Francesc Grimalt, que recordà els aspectes docents de Joaquim Piñol, i va cloure l'acte el president del CoMB, Jaume Padrós.

El 5 d'abril vaig participar en una conferència sobre "La patologia cutània a través de la iconografia artística" a la Societat Catalana d'Història de la Medicina de l'ACMCB i el 2 de maig vam inaugurar l'exposició Deixar-hi la pell amb una conferència sobre "La història de la Dermatologia a Catalunya". A l'exposició al CoMB es revisa amb imatges i peces la biografia de Piñol i la història de la dermatologia a Catalunya.

A la Jornada de la Dermatologia Catalana, també es va fer una glossa de la figura del professor Piñol, amb un emotiu comentari biogràfic per part de la catedràtica de Dermatologia, Teresa Estrach.

Al poble d'origen de Piñol, Cornudella de Montsant, se li va fer un senzill homenatge. A l'acte a l'Ajuntament de la vila hi assistiren el metge del poble, els nens i els mestres de l'escola, Miquel Bruguera i jo, en representació del Col·legi, i alguns convilatans.

També es van fer quatre passejades per diversos llocs amb interès dermatològic de la Barcelona històrica. La ruta incloïa la visita a la capella de Sant Llàtzer, de l'antic hospital de leprosos; les restes de l'Hospital de Sant Antoni, dedicat a malalts d'ergotisme; diversos punts del Barri Xino, on hi havia clíniques de malalties venèries; l'Hospital de la Santa Creu, on es fan les primeres classes de Dermatologia a càrrec de Giné i Partagàs; el monument a Fleming, descobridor de la penicil·lina, remei efectiu per a la sífilis i, finalment, la Reial Acadèmia de Medicina, on un dermatòleg i músic, el doctor Xurxo Romaní, interpretà algunes cantigues medievals amb lletres al·lusives a diverses malalties cutànies.

L'"Any Dr. Joaquim Piñol" ha complert un deure de gratitud històrica a la memòria de Joaquim Piñol, un metge que va consolidar i modernitzar l'Escola Catalana de Dermatologia.

El doctor Joaquím Piñol Aguadé, caricatura que apareix juntament amb l'entrevista que li fa Manuel Del Arco a la secció Mano a Mano de La Vanguardia, 23 gener 1970.

 


Error al procesar el archivo SSI