Error al procesar el archivo SSI

Món sanitari

 

Lluís Esteve
Tresorer de la Junta de Govern
Magdalena Bundó
Vocal de la Junta de Govern
Toni Iruela
Vocal de la Junta de Govern

Paraules, fets i resultats per a l'atenció primària

La Junta del Col·legi és conscient dels problemes que afecten l'atenció primària i treballa per cercar solucions per posar fi a la precarietat laboral, millorar el pressupost d'aquest àmbit assistencial i potenciar el lideratge i l'autonomia professional

La situació de l'atenció primària del país bull i hi ha diferents causes que expliquen aquesta situació. Òbviament, la insuficiència de pressupost, la pèrdua de recursos humans, la precarietat laboral, la manca d'inversió, la creixent pressió assistencial en són alguns dels factors principals. La situació no és nova, però la seva cronificació ha generat una sensació de desencís que afecta bona part del col·lectiu. I bull justament ara, quan sembla que hi ha un compromís públic de l'Administració per aportar-hi solucions.

Per a la Junta del Col·legi, aquest és un dels temes cabdals –una part molt significativa dels membres de la Junta som metges i metgesses d'atenció primària i coneixem la situació de primera mà–, i som concients del problema i treballem per cercar solucions.

Cal posar fi definitivament a la precarietat laboral que afecta el col·lectiu mèdic. Hem denunciat el problema, hem presentat un estudi detallat i hem plantejat propostes per generar el Pla de garantia d'estabilitat laboral.

Cal millorar el pressupost de l'atenció primària. Necessitem paraules, però més enllà de les necessàries explicacions calen més fets, cal més concreció, i calen sobretot resultats. Necessitem paraules, fets i resultats. Tots tres elements són necessaris i alhora imprescindibles. Avui, l'un sense els altres és buit, i poc creïble, perquè venim d'on venim, i ens cal generar credibilitat i confiança des de les paraules i els fets i també els resultats.

També cal potenciar el lideratge i l'autonomia professional. Lideratge i autonomia són dues de les línies de treball reivindicades també pel CoMB, com element clau de millora. Avancem, tan lentament que per a molts el moviment és imperceptible, però avancem, i ho fem amb la ferma convicció que la viabilitat del sistema sanitari demana una participació més gran i directa dels professionals clínics en la presa de decisions i en la gestió.

L'any 2015 vam elaborar un document de reflexió amb propostes de mesures concretes i recomanacions per afavorir la participació professional a l'ICS (és l'empresa més important del país i on treballa la majoria de professionals del sector), i el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, l'Institut Català de la Salut i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya van desenvolupar un document de propostes concretes i consensuades.

Hem avançat... Durant l'any 2016 i començaments del 2017 s'han fet eleccions de directors i adjunts amb participació professional. L'any 2017, el CatSalut ha assignat una part significativa del pressupost directament als equips del país. S'ha fet feina i en queda per fer. Als professionals i equips ens cal reclamar el desenvolupament de les mesures, ens hem de posicionar activament per aplicar- les. Aquest tema depèn de l'Administració, però també, en bona mesura, de nosaltres. Avancem i avançarem amb paraules, fets i resultats.



Error al procesar el archivo SSI