Error al procesar el archivo SSI

Món sanitari

 

Josep Maria Benet
Vicesecretari de la Junta de Govern

Pla de xoc del Col·legi contra la precarietat laboral

La temporalitat, els sous baixos i la manca de perspectives de desenvolupament laboral condicionen el present i, sobretot, el futur de l'exercici de la professió, especialment entre els metges joves

El Col·legi de Metges de Barcelona ha portat al centre del debat públic un dels temes que més preocupen els col·legiats i, en conseqüència, un dels problemes que més afecta la qualitat del sistema sanitari: la precarietat de les condicions laborals del col·lectiu mèdic.

L'informe La precarietat laboral del col·lectiu mèdic. Realitats i propostes va ser elaborat pel Gabinet d'Estudis Col·legials i presentat públicament en roda de premsa el juny de 2016. Aquesta publicació, que recull dades sobre inserció laboral, tipus i durada dels contractes, grau de pluriocupació, sobrecàrrega de treball, protecció legal i social i nivell d'ingressos, va posar en evidència la situació de precarietat que afecta els professionals de la medicina, tant del sector sanitari públic com del privat, amb especial atenció al grup dels professionals més joves, i va permetre constatar dades que mostren que la temporalitat, els sous baixos i la manca de perspectives de desenvolupament laboral llasten el present i sobretot el futur de l'exercici de la professió, especialment entre els metges joves.

És per això que des del Col·legi de Metges hem portat a terme una sèrie d'accions, com ara la monitorització de la situació laboral dels professionals, especialment dels joves, mitjançant enquestes periòdiques i anàlisi de dades; la cura en la gestió d'ofertes de feina a través de la borsa de treball del CoMB; una atenció jurídica laboral personalitzada per a qüestions relacionades amb contractacions, acomiadaments o retallades; la reducció de la quota col·legial per als col·legiats en situació d'atur, incapacitat temporal de llarga durada, situació laboral precària o maternitat i, finalment, l'elaboració d'un programa de beques de formació continuada per a metges en situació laboral precària.

A més, el Col·legi ha proposat un decàleg de mesures que constitueixen un pla de xoc en la lluita contra la precarietat, que inclouen, entre d'altres, reclamar suficiència pressupostària; demanar un esforç per adequar les plantilles a les necessitats assistencials amb contractació estable i a temps complet; lluitar per aconseguir més autonomia de gestió dels professionals i dels centres, i constituir l'Observatori de la Precarietat Laboral del CoMB, per tal de monitorar amb eficàcia la situació dels professionals mèdics, detectar problemes i buscar-hi solucions.

Una de les mesures d'aquest pla de xoc preveu establir aliances amb els agents socials, professionals i sindicals per avançar en la millora de les condicions laborals dels metges i donar- hi una resposta combinada. Així es va fer en una reunió mantinguda amb la directiva de Metges de Catalunya el setembre de 2016.

La precarietat laboral dels metges i metgesses de Barcelona és una de les principals preocupacions de la Junta de Govern del Col·legi i continuarem, per tant, lluitant per aconseguir la seva eradicació.

"L'Informe sobre la precarietat laboral del Col·lectiu mèdic" va ser guardonat per DiarioMédico com una de les millors idees de la sanitat 2016 en la categoria de Política professional.



Error al procesar el archivo SSI