Informació d'interés

Articles i testimonials

Suport psicològic a malalts amb càncer i els seus familiars

El càncer és una malaltia relacionada amb la mort i el patiment i que implica unes repercussions en la qualitat de vida de l’afectat i els seus familiars.

Tant el diagnòstic com el tractament d’aquesta malaltia suposen un canvi en els valors i les apreciacions de la vida com un trasbals a nivell físic i psíquic, que de vegades dificulten l’adaptació a la nova situació. Arrel de tot això també es donen problemes de comunicació amb la parella i/o la família, alteracions de l’autoestima i possiblement nivells d’ansietat i depressió, sensació de pèrdua de control i de incertesa. Tots aquests problemes també es donen en la família del malalt, que, a més, ha de suprimir les seves pròpies emocions i sentiments en favor del pacient sense poder sovint trobar una vàlvula d’escapament.

Tenint en compte les connotacions d’aquesta malaltia i del seu tractament, el suport psicooncològic pot ser necessari en diversos moments i per a diverses persones del voltant de l’afectat:

  • Pacient: és el protagonista, la persona en qui recau aquest diagnòstic. Tant al principi com al llarg de tot el procés pot requerir suport de forma aïllada o continuada. Aquesta ajuda es por proporcionar en format de consulta individual o en grup, segons el cas y les necessitats de cada persona. També pot participar de tallers o sessions informatives generals sobre les repercussions psicològiques del càncer per al de conèixer a què es pot haver d’enfrontar i què pot esperar en la seva situació. La visita, en determinades circumstàncies es pot fer a domicili.
  • Familiars: el familiar del malalt oncològic s’anomena pacient de segon ordre per la raó de que mentre no pateix les conseqüències físiques del diagnòstic i tractament, té o pot tenir les mateixes repercussions emocionals i psicològiques que el propi malalt. I no només això, sinó que de vegades ha de donar suport al malalt en la crítica situació que està vivint, però sense poder expressar ell mateix les emocions que això li genera. També de vegades hi ha obstacles en la comunicació i dubtes en moments concrets en que no saben com parlar d’un tema delicat o respondre davant de qüestions compromeses. La família també pot rebre suport individual consistent en psicoteràpia o un consell sobre un tema determinat o també formar part d’un grup de suport per a intercanviar experiències.
  • Per als professionals que es dediquen a tractar i tenir cura del malalt oncològic també pot ser necessari de vegades rebre suport i assessorament psicològic. Per a ells mateixos per a afrontar l’estrès que dia a dia pot suposar una tasca així, però també per a comprendre millor les necessitats que genera la situació en el pacient i poder ajudar-lo a ell i a la seva família augmentant les seves habilitats comunicatives. Aquesta tasca pot ser en format individual o en taller o grup psicoeducatiu sobre la comunicació i necessitats en l’entorn del pacient oncològic.
  • Hi ha pacients que poden veure’s en una situació psicològicament difícil pel fet d’estar sospitant que poden tenir càncer o estar en espera de resultats de proves. També poden haver-hi persones amb bloquejos intensos a acudir a un tractament (fòbia a determinades situacions terapèutiques imprescindibles) o que tinguin cancerofòbia, que és una por intensa, incontrolada i irracional a patri càncer. En aquest casos el supor pot ser bàsicament individual.


Autor: Dra. Tania Estapé. Fundació FEFOC.

Envia'ns la teva consultaEns pots trobar a...

E-mail:


Treballadores socials:
Hores concertades


Tel
:
93 567 88 94 (directe)
93 567 88 88

Fax:
93 567 88 93

Atenció al públic:
Dll a dv matí de 8.30 a 14.30
Dll a dj tarda: hores concertades

Agost, tardes tancat


Localització:
1a planta
Ascensors A i B

 

 

El Programa de Protecció Social és una iniciativa gestionada per Medinankeia

 

Certificat de qualitat ISO 9001:2015 - Sistemes de Gestió de la Qualitat

 

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web