Claus de l'epidèmia

Origen: ara per ara, desconegut. Molt probablement és una zoonosi, a partir d'un reservori animal (ratpenat) i amb un possible hoste intermediari no identificat clarament encara.

Transmissió: contagi inicial probable d'animal a home. Actualment, transmissió efectiva de persona a persona per via respiratòria (nuclis goticulars: esternuts, estossegar, altres) i per contacte (superfícies inanimades contaminades). Probablement el contagi requereix un contacte proper (1-2 metres de distància) i relativament perllongat en el temps. La majoria dels contagis ho són a partir de pacients simptomàtics. No es descarta el possible contagi en casos asimptomàtics i en període d'incubació.

Període d'incubació: en el 95% dels casos està entre 5-7 dies (dades provisionals).

Clínica: quadres respiratoris comuns amb febre i tos seca, pneumònia de patró viral, insuficiència respiratòria i distress respiratori de l'adult en casos greus. La majoria dels casos tenen entre 30 i 80 anys d'edat. Percentatge de casos lleus: 80%. Casos greus: 15%. Casos molt greus: 5%.

Grups de més risc de malaltia greu: persones d'edat avançada (més de 60 anys) amb patologia de base pulmonar o altres malalties cròniques.

Diagnòstic: PCR pel SARS-CoV2 (en fase experimental i només disponible en centres de referència sota protocol de cas en investigació).

Taxa de letalitat: fins ara, al voltant del 2,3%. S'estima que es podria situar al voltant de l'1% (taxa de letalitat del SARS: 10%).

Tractament específic: no n'hi ha. En els casos greus s'estan fent servir, de forma experimental, fàrmacs antivirals (lopinavir/ritonavir, remdesivir).

Vacuna: no n'hi ha. És improbable que hi hagi cap vacuna que es pugui emprar experimentalment en els propers 12-18 mesos.

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web