Dra. Rosa Maria Viñas Trullàs

Rosa Mª Viñas Trullás

(1955-2018)

El 21 de maig, ens va deixar la doctora Rosa Maria Viñas Trullás, directora mèdica de la Clínica Bonanova de Cirurgia Ocular i oftalmòloga de l’Institut Català de Retina des de l’any 2000, i vocal del Patronat de la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguesa des del 2008.

Ramon Martí i Bonet, president de l’Institut Català de Retina, Ignasi Jürgens i Mestre, director Mèdic de l’Institut Català de Retina; i Salvador Bofill Querol

El passat 21 de maig, ens va deixar la nostra amiga i companya Rosa Maria Viñas Trullàs, directora mèdica de la Clínica Bonanova de Cirurgia Ocular, oftalmòloga de l’Institut Català de Retina  i coordinadora del projecte solidari internacional al Txad de la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguera, fundació de la qual n’era vocal del Patronat i a la que se sentia especialment vinculada.

La Dra. Viñas es va llicenciar en Medicina i Cirurgia l’any 1978 a la Universitat de Barcelona, on també es va especialitzar en oftalmologia. Durant els primers anys d’especialitat va exercir a diferents centres de Terrassa i Manresa. 

Des de l’any 2000 fins l’actualitat, es va integrar a l’equip mèdic de l’Institut Català de Retina i va ser directora mèdica de la Clínica Bonanova de Cirurgia Ocular.

L’any 2009, motivada per la inquietud investigadora i amb la voluntat d’ajudar i millorar la qualitat de vida dels pacients amb baixa visió, va desenvolupar el projecte de recerca “Evaluación de la eficacia de la implantación de un telescopio intraocular con doble lente en pacientes con afectación macular”.

L’any 2008, es va crear la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguera, i la Dra. Viñas s’hi va implicar des d’un principi, aportant la seva gran experiència com oftalmòloga i la seva vocació altruista.

La Dra. Viñas sempre va tenir la necessitat i les ganes d’ajudar els altres, de donar servei i de millorar la nostra societat. A més de ser una persona carismàtica, sempre va destacar la seva empenta per dur a terme projectes de gran envergadura. 

Fa un parell d’anys, la doctora va assumir la coordinació del projecte “Visió per a tothom al Txad”, país al qual hi va viatjar per visitar i diagnosticar pacients amb problemes de visió, coordinant la implantació d’una òptica solidaria i equipant els espais mèdics amb els aparells necessaris per tal d’oferir serveis oftalmològics al Complexe Hospitalo-Universitaire Le Bon Samaritain de la capital N’Djaména. A més, la Dra. Viñas va coordinar els programes de formació a Barcelona d’un metge i de dos infermers del Txad, per poder donar continuïtat al projecte amb professionals locals que atenen a totes aquelles persones en situació de vulnerabilitat a causa de les seves dificultats visuals.

Aquest any, la Dra. Viñas va poder fer realitat un dels objectius principals del projecte, que era  inaugurar un quiròfan al Txad amb la col·laboració de professionals de l’oftalmologia de Barcelona, per tal de poder tractar pacients amb ceguesa evitable en aquest país.

Gràcies a la feina desinteressada que la doctora va realitzar a la Fundació, el projecte “Visió per a tothom al Txad” està sent un èxit i segueix ajudant a un gran nombre de persones que pateixen problemes visuals en aquell país, millorant la seva qualitat de vida i reduint la discapacitat per ceguesa.

Rosa, trobarem a faltar la teva empenta, energia i generositat. La teva aportació a la Fundació, ha estat admirable i ens ha mostrat la teva vessant més humana i altruista. Continuarem el teu projecte, tal i com a tu t’agradaria. Sempre ocuparàs un espai en els nostres records més estimats. Descansa en pau. 

Ramon Martí i Bonet,
president de l'Institut Català de Retina

Ignasi Jürgens i Mestre, 
director Mèdic de l'Institut Català de Retina


De la memòria, en farem record de la Dra. Rosa Maria Viñas Trullás 

Excel·lent professional de l’oftalmologia que destacà en el camp assistencial i en la direcció i organització com a Directora de la Clínica Bonanova de Cirurgia Ocular, que va posar en marxa i va fer créixer com a centre de referència de cirurgia ocular. 

Va excel·lir no només pels seus bons mitjans materials, sinó per la seva ajuda continuada als professionals que sempre es varen sentir acompanyats per la seva bona traça i eficàcia. 

Les seves capacitats no van pas quedar reduïdes a la vessant assistencial. Va afrontar com un repte la investigació aplicada al camp de la cirurgia ocular innovadora i a l’ajuda visual quirúrgica de les afeccions maculars, i amb tenacitat va dur a terme una tesina doctoral de contingut eminentment practico quirúrgic.

La Rosa Maria Viñas compromesa, la trobem a la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguera que ella es prenia com una autèntica obligació.  En el seu últim projecte va fer arribar fins al Txad la bona col·laboració entre els professionals de l’àmbit mèdic, òptic i d’infermeria. 

La seva gran capacitat organitzativa es va posar al servei del que és més urgent i necessari; en aquesta col·laboració que, a dia d’avui, fa créixer la gent de l’Hospital de Le Bon Samaritain pel que fa al coneixement com a la utilització dels recursos posats al seu servei. 

Què dir de la seva convicció per afavorir la solidaritat amb la implicació de músics, pintors, escultors, fotògrafs, etc. que amb la seva persuasió va dur fins a una causa noble plantejada per tal d’implicar a tots en el projecte de la Fundació.

Ara que hem repassat la seva trajectòria en la memòria, voldria invocar el record d’una dona forta, afable, comprensiva, sempre disposada a escoltar. Què n’és d’estrany això avui en dia, escoltar els altres, no el que afalaga, sinó el que realment un pensa i escoltar el que hom vol dir i com ho vol dir. Sempre de la conversa, en sortia un consell que venia de l’experiència. Aquest do que tenia la Rosa Maria, la feia accessible per a tothom, comprensiva amb tothom i amiga de tothom.

La família, la professió, l’acció social, la relació interpersonal són indestriables de la dona forta, valenta, agosarada. Indestriables d’una personalitat que no deixava indiferent a ningú, sinó que provocava sempre complicitat. 

La Rosa Maria ho va dur a terme des del seu jo més profund, sent ella mateixa, bolcada en un projecte de vida amb els altres i per als altres. I això, segur que ho va aconseguir, en volem donar testimoni i, per això,  des de la memòria en fem record per sempre.

Salvador Bofill Querol