Ramon Balius

Ramon Balius Juli

(1928-2016)

El juny passat ens va deixar en Ramon Balius i Juli. Personalitat amb múltiples facetes, però dedicat plenament a les seves cinc grans passions: la medicina, l’esport, l’art, la família i el país. Va recórrer el trànsit des de la cirurgia general, abraçant totes les seves expressions, fins a la traumatologia de l’esport com a subespecialitat de la cirurgia ortopèdica i traumatologia. Va liderar des de 1997 tot el procés reivindicatiu dels metges amb la Previsión Sanitaria Nacional referent a la cobertura de la jubilació. El CoMB es va implicar en la seva lluita i tots junts van guanyar judici rere judici fins al reconeixement dels seus drets. El Col·legi li va expressar el seu reconeixement atorgant-li el 2004 el Premi a l’Excel·lència Professional.

Jordi Ardèvol. Traumatòleg

El juny passat ens va deixar en Ramon Balius i Juli. Personalitat amb múltiples facetes, però dedicat plenament a les seves cinc grans passions: la medicina, l’esport,  l’art, la família i el país. Podeu posar-les per l’ordre que vulgueu.

Metge integral, amb amplis coneixements de la fisiologia i l’anatomia, va viure i protagonitzar els canvis de la cirurgia en el darrer segle. Es va iniciar en l’activitat quirúrgica amb el professor Piulachs a l’Hospital Clínic de Barcelona, posteriorment va ser cap de Cirurgia del Centre Municipal d’Urgències i va finalitzar l’activitat com a coordinador de Cirurgia a l’Hospital del Mar. També va treballar en l’àmbit de les mútues laborals i, sobretot, va excel·lir en la traumatologia de l’esport dins del Consell Català de l’Esport.

Va recórrer el trànsit des de la cirurgia general, abraçant totes les seves expressions, fins a la traumatologia de l’esport com a subespecialitat de la cirurgia ortopèdica i traumatologia. La seva capacitat docent la va impartir a la UB i a la UAB com a professor adjunt i titular. Va crear i dirigir cursos de doctorat sobre traumatologia de l’esport a l’UAB, així com l’escola de l’especialitat de medicina de l’educació física i de l’esport. Doctor en Medicina  i Cirurgia amb una tesi que va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona. Va dirigir múltiples recerques i tesis relacionades amb la traumatologia i l’esport. Era un dels fundadors, tant de la Sociedad Española de Traumatología del Deporte, com de la Societat Catalana de Medicina de l’Esport. Posseïdor de nombrosos premis en l’àmbit mèdic i esportiu, la celebració dels Jocs de l’Olimpíada de Barcelona va ser una de las seves grans satisfaccions.

El seu esperit de servei al país i sentit de la solidaritat professional va portar-lo a participar activament en la vida col·legial. Se sentia metge, cirurgià i ciutadà, i el Col·legi li donava el marc on desenvolupar aquestes identitats. Juntament amb altres companys va liderar des de 1997 tot el procés reivindicatiu dels metges amb la Previsión Sanitaria Nacional referent a la cobertura de la jubilació. Van implicar moltíssims companys de Catalunya i en van arrossegar molts de la resta de l’Estat. El COMB es va implicar en la seva lluita i tots junts van guanyar judici rere judici fins al reconeixement dels seus drets. El COMB li va expressar el seu reconeixement atorgant-li el 2004 el Premi a l’Excel·lència  Professional

Hem perdut un metge i cirurgià humanista, amant de l’esport i de l’art, que va sentir i defensar la seva professió.