Sinologia

Història

La idea de formar un grup de metges dedicats a la Patologia Mamària, recolzats pel Col·legi de Metges, es va començar a engendrar l’any 1992, amb els doctors Miquel Prats Esteve, Pere Culell, Adelaida Fandos i Maribel Nieto com principals promotors. L’Assemblea de Compromissaris va aprovar la formació de la secció el març de 1995 i, el maig  del mateix any, va ser elegida la primera Junta Directiva formada per: Adelaida Fandos com presidenta, Albert  Biete com vicepresident, Maribel Nieto com secretària, Pere Culell com tresorer, Miquel Prats com 1r vocal, Rafael Salvador com 2n vocal, i Gabriel Zanon com 3r vocal.

La secció es va començar anomenant Senologia, fins que el 10 d’octubre el Consell Superior del Termcat va aprovar el terme Sinologia com a branca de la medicina que estudia els aspectes fisiològics, anatòmics i patològics de la sina. La finalitat de la secció col·legial, com recullen els nostres estatuts, és la defensa dels interessos dels metges que practiquen la Sinologia. Així, la primera prioritat va ser confeccionar un Nomenclàtor per tal d’orientar les mútues sobre els actes mèdics relacionats amb la Sinologia. A més, ens vam posar a disposició dels directors mèdics de les mútues per a tot allò en què els poguéssim ser útils.

El 1998 el Dr. Josep Mirats es va encarregar de fer un recull de protocols de tractament del càncer de mama dels diferents hospitals, per tal de tenir un fons d’informació per a tots els membres de la secció. Això va permetre elaborar un document de treball de fàcil manipulació per servir de guia o ajuda en el tractament del càncer de mama, adreçat bàsicament als metges no vinculats al medi hospitalari. Durant aquell any es va encetar l’elaboració d’un diccionari de Sinologia a càrrec dels doctors Culell, Fandos i Nieto. L’any següent es va posar en marxa la llista de distribució, un nou canal de comunicació fet servir poc malgrat ser una bona eina. Aquell mateix any es va organitzar un “Taller d’actuació en Patologia Mamària”, sobre la responsabilitat mèdica i legal en l’abordatge de la Patologia Mamària. El 2001 es va publicar al Servei d’Informació Col·legial (SIC) el Vocabulari de Sinologia, amb un total de 91 termes.

L’any següent vam contactar amb 23 hospitals comarcals de la província de Barcelona per demanar informació sobre el número de càncers de mama i la seva mida, tractats quirúrgicament durant el 2001. L’objectiu es va centrar a analitzar el percentatge de tractament conservador versus mastectomia. Els resultats, obtinguts de 10 hospitals, es van presentar en un Congrés a San Sebastián organitzat per Pere Culell amb el títol “Cirurgia Conservadora versus mastectomia en el tractament del càncer de mama en un grup d’hospitals comarcals de la província de Barcelona”.

El 2003 vam fer un recull i ens vam posar en contacte amb associacions de dones afectades de càncer de mama. El 2004 es va contactar amb l’Oficina Tècnica d’Acreditació (OTA) per tal d’estudiar les possibilitats d’obtenir un Diploma Acreditatiu de Capacitació en Sinologia similar al que tenen els metges d’estètica, els acupuntors, etc.

El 2005 es van celebrar eleccions per renovar la meitat de la Junta i, en no presentar-s’hi ningú, el Dr. Puig Domènech, vicepresident, va prendre el càrrec de president en funcions. El 2006 es va constituir una nova Junta.Al 2007 es convoquen noves eleccions i es nomena al Dr. Joan Janer President de la Secció fins l’any 2017. Des del mes d’octubre de 2017 el nou President, al capdavant d’una nova junta, és el Dr. Xavier Encinas.

 

Enllaços d'interès

Ens pots trobar a...

E-mail:


Telèfon:
93 567 88 88

Fes-te membre d'una secció

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web