El Col·legi opina

Posició del COMB sobre "La petició de certificacions de virginitat"

En la societat multicultural en la qual vivim, els metges hem d'adaptarnos a costums i formes de comportament propis d'altres pobles i altres cultures, però hem de tenir sempre present que la nostra responsabilitat és la de servir al malalt, i que no es pot reclamar la nostra expertesa per finalitats distintes a aquest acte de servei.

Aquest preàmbul ve a tomb per advertir que en aquests darrers mesos algunes doctores ginecòlogues han rebut dels pares de joves adolescents del sexe femení i religió musulmana la petició d'exploració ginecològica de la menor per obtenir un certificat d'integritat de l'himen, per assegurar a terceres persones llur virginitat.

En relació amb aquest punt el COMB fa les següents consideracions:

  • 1. La missió fonamental del metge és aconseguir la curació o la millora del malalt i la prevenció d'una possible malaltia. Cap d'aquests dos supòsits es dóna quan es demana una exploració per comprovar l'estat de l'himen, examen que només està justificat en cas d'una presumpta violació i després d'una petició judicial. L'actuació del metge sempre ha d'estar presidida pel desig de beneficiar o protegir la salut de la persona que atén, i sembla raonable pensar que no és aquesta la motivació de la petició de certificació de virginitat. Per tant, cap metge està obligat a fer-ho.
  • 2. L'exploració ginecològica tampoc permet donar resposta al motiu fonamental de la petició, ja què ni la constatació d'un himen indemne assegura l'absència de relacions sexuals anteriors ni, inversament un himen no indemne és sempre indicatiu necessàriament de relacions sexuals prèvies.
  • 3. En tot cas, si la jove adolescent fes la demanda a soles i el metge considerés que no hi ha coaccions, pot fer l'exploració i redactar un certificat dels resultats, donant-li a mans a qui el demana.

* Aquest document està basat en l'informe que han preparat els membres de la Comissió Deontològica formada pels doctors Joan Monés i Vicenç Cararach.

 

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web