Anar a l'Inici

Servei d'Informació Col·legial - Núm. 93 - Febrer - Març - Abril 2000


COMUNICACIONS

Ministeri de Sanitat i Consum. Agència Espanyola del Medicament

Subdirecció General de Seguretat de Medicaments
21 de març del 2000

Assumpte: Retirada del mercat d’especialitats farmacèutiques i prohibició d’utilització de determinats principis actius en l’elaboració de Fórmules Magistrals i Preparats Oficials.
L’Agència Espanyola del Medicament, en virtut de la Decisió de la Comissió Europea de data del 9 de març de 2000, per aplicació de l’article 15è. de la Directiva 75/319/EEC ha acordat retirar del mercat els medicaments que continguin els principis actius següents: Anfèpramona, Dexfenfluramina, Fenfluramina, Fentermina, Clobenzorex, Fenbutrazat, Fenproporex, Mazindol, Mefenorex, Norpseudoefedrina, Fenmetrazina, Fendimetrazina i Propilhexedrina.
Per tant, s’han de retirar del mercat les especialitats farmacèutiques següents que es comercialitzen a Espanya:

Principi actiu Especialitats farmacèutiques Laboratoris Codi nacional
Amfèpramona DELGAMER 75 mg 12 compr.
DELGAMER 75 mg 30 compr.
Marrion Merrel 740985
740993
Clobenzorex FINEDAL 30 mg. 30 càps. Instituto Llorente 930883
Fenproporex ANTIOBES RETARD 20 mg Novartis Consumer Health 709618
Fenproporex TEGISEC 10 mg 30 comp. Roussel Iberica 832717

i ser retornades als laboratoris titulars pels conductes habituals.
D’altra banda, també es prohibeix l’elaboració de fórmules magistrals i preparats oficinals dels que formen part qualssevol de les substàncies anorexígenes citades anteriorment com a principis actius.
Aquestes mesures s’adopten per motius de seguretat, atenent al fet que la relació benefici-risc és desfavorable per a aquest tipus de preparats.
Els pacients que actualment estiguin prenent qualsevol dels preparats esmentats anteriorment, han de retirar la medicació gradualment i sempre sota la supervisió del metge, que és qui haurà de decidir si és necessari un tractament farmacològic substitutiu.


Servei d'Assessorament Integral i Gratuït per als Col·legis de Metges i els seus Col·legiats per l'Accés a la Formació i Mercat Laboral al Regne Unit

Per acord de la Comissió Permanent de l’OMC celebrada el dia 2 de desembre de 1999 s’ha aprovat continuar el conveni existent amb AngloMèdica AEIE i patrocinat per AMA-Agrupació Mutual Asseguradora, per al desenvolupament del "Servei d’Assessorament Integral i Gratuït per als Col·legis de Metges i els seus Col·legiats per a l’Accés a la Formació i Mercat Laboral al Regne Unit", fins a la data improrrogable del 30 de juny del 2000.
Atesa la limitació en el temps en la prestació d’aquest servei, t’agrairia que difonguessis entre els teus col·legiats el contingut de l’acord amb la finalitat que tots aquells que desitgin rebre un informe personalitzat relacionat amb les consultes i expectatives professionals poden aprofitar l’oportunitat d’accedir-hi de forma gratuïta dins del termini establert per la vigència del conveni.
Al final del document s’adjunten els elements estàndards que componen el servei integral d’assessorament.
En cas de desitjar l’ampliació de la informació, s’han de rebre models de comunicació als col·legiats, impresos per transmetre per part del col·legi la seva sol·licitud, oportunitats existents al Regne Unit per a metges espanyols i, en general, per qualsevol altre aspecte que puguis necessitar, et prego que et posis en contacte amb AngloMèdica AEIE a les següents direccions:

Oficina Central al Regne Unit (Oxford)
8 Limetrees, Chilton, Oxfordshire
OX11 0HW, ANGLATERRA
Tel. 00-44-1235-834201
e-mail: anglomed@rmplc.co.uk

Delegació a Espanya
Av. Baja de Navarra, 47
31002 Pamplona (Navarra)
Tel. 948-226093 Fax 948 22652 28
e-mail: anglom@medena.es

Contingut general de l’informe personalitzat
– Avaluació del nivell d’anglès del metge i recomanacions respecte al compliment dels seus objectius.
– Avaluació de l’experiència professional i recomanacions corresponents.
– Oportunitats existents al Regne Unit que s’adaptin als objectius dels interessats.
– Condicions de treball en els aspectes laborals i professionals.
– Requisits necessaris per a la col·legiació.
– Ofertes de treball. Accés a aquestes.
– Redacció de les referències professionals.
– Accés a allotjament.
– Forma de tramitar la col·legiació.
– Elaboració del curriculum vitae adaptat al model britànic.
– Procés de convalidació del títol d’especialista.
– Relació de traduccions jurades necessàries.
– Informació de cursos al Regne Unit:
– Formació en tècniques d’entrevista.
– "English for Medicine"
– "General English"
– Altres

No es troben inclosos en el servei d’assessorament les despeses que poguessin generar els metges que desitgin traslladar-se al Regne Unit un cop estudiat l’informe que reben (per ex.: quota de col·legiació, trasllats, cursos, execució de traduccions, etc.)
Aquest servei gratuït ha estat possible gràcies al patrocini d’AMA-Agrupació Mutual Asseguradora.
NOTA: DATA DE FINALITZACIÓ D’ELABORACIÓ D’INFORMES GRATUÏTS 30 DE JUNY DEL 2000.


XIX Jornades Sanitàries del Vallès

La Filial de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques del Vallès Occidental ha organitzat un any més les XIX Jornades Sanitàries del Vallès, que enguany s’han celebrat a Castellar del Vallès els dies 10 i 11 de març.
Una vegada més les jornades sanitàries han estat l’aplec de tots aquells professionals que senten les ciències de la salut com un dels seus objectius vitals. Professionals sanitaris, tant d’Assistència Primària com hospitalaris, tant de Farmàcia i Psicologia com d’Infermeria, Fisioteràpia, Medicina, Geriatria i Treball Social es van reunir per rebre les aportacions de tots aquells que han volgut col·laborar-hi.
Enguany les jornades s’han celebrat a la localitat de Castellar del Vallès. El coordinador de les Jornades, Dr. Josep Aldeguer, subratllava en la Cloenda de les Jornades la magnífica col·laboració entre Ajuntament, entitats ciutadanes i metges del poble de Castellar. Els organitzadors comenten que com sempre els treballs científics o estudis de recerca en ciències de la salut realitzats per professionals que viuen, treballen o simplement estimen la comarca del Vallès hi han estat benvinguts.
Aquestes jornades han facilitat la comunicació i la divulgació amb l’esperit acadèmic i científic d’aquests treballs i estudis en forma de ponències, taules rodones, comunicacions i pòsters.
Aquest any a les Jornades han estat presentades 49 comunicacions i 33 pòsters. A més, les entitats representatives de Castellar han aportat 13 pòsters més de caire sanitari. En total, les persones inscrites a les Jornades sanitàries han estat 460.
Com a motiu central dels debats, enguany es va dedicar al segon punt o nucli fonamental de la trilogia que es va iniciar l’any passat, una Reflexió sobre la utilitatat de les ciències de la salut, al tombant de mil·lenni. Aquesta reflexió va anar des del sentit comú fins a l’anàlisi de la moderna metodologia representada per la valoració de la utilitat. En el debat de les Jornades van sortir preguntes com aquestes: Per què un mètode diagnòstic és millor que un altre? Quins són els avantatges (utilitats) o inconvenients (disutilitats) de cada un dels actes professionals?
Les Jornades Sanitàries en la seva dinovena edició es van celebrar els dies 10 i 11 de març a l’Institut d’Ensenyament Secundari de Castellar del Vallès.
El dia 10 de març a la tarda, com a inauguració de les Jornades, la conferència magistral va anar a càrrec del professor Sebastià Serrano, catedràtic de lingüística de la Universitat de Barcelona.
El dia 11 de març al migdia el Dr. Jaume Padrós, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona, va moderar la taula rodona de cloenda de les jornades sobre utilitat-disutilitat en ciències de la salut.

Dr. Miquel Colomer i Giner


Bústia

Contaminació acústica
Segons la Declaració Universal dels Drets Humans

L’Art. 24: Tota persona té dret al descans…
El soroll pot provocar trastorns fisiològics com la coneguda pèrdua d’audició, desequilibri al sistema neurovegetatiu i al sistema cardiovascular.
També provoca irritabilitat, agressivitat i violència, és a dir, pot "embrutir" les persones i causar problemes mentals (amb repercussions a la seva vida social, familiar, laboral), per tant, és inhumà i degradant.
La tendència a l’ajut mutu i a l’altruisme desapareixen. En cas que el malestar o la infelicitat no es pogués "treure", les conseqüències passarien per somatitzar el problema.
També ataca el sistema immunitari. Provoca cansament, mals de cap, ansietat, depressió. Aquest cansament físic i psíquic pot arribar al punt que la persona es quedi sense defenses per afrontar problemes de salut o amb debilitat per agafar malalties.

L’Art. 5: Cap persona no serà sotmesa a tortura ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants
A la zona de l’Hospital Clínic (silenci hospital) es mobilitzen diàriament 500/600 serveis d’emergència: ambulàncies i bombers amb sirenes posades. Dia i nit (hi ha sirenes superiors a 110dB).

L’Art. 25: Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut, el seu benestar i els de la seva família.
És un greu problema de Salut Pública, així doncs, els responsables de l’Administració pública s’haurien de pronunciar per facilitar la solució. Començar a parlar del problema serà fer-lo conscient i socialment present. Serà un primer pas per anar trobant solucions.
Dia internacional de conscienciació sobre el problema de soroll 12 d’abril 2000

El soroll: un so no desitjat que afecta la nostra salut
Segons un informe de l’OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic), Espanya és el país europeu amb més índex de soroll i el segon en el rànquing mundial després de Japó. La comunitat econòmica europea estima que el soroll ambiental com a efecte de les activitats humanes s’ha duplicat en tots els països membres en els últims anys. No obstant això, una de les causes subjacents de l’increment de la contaminació acústica és la falta de conscienciació sobre les conseqüències que comporta.
La contaminació acústica és una realitat que no ens pot deixar indiferents
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el soroll és una de les principals causes d’estrès. Els límits d’intensitat de soroll (mesurat en decibels dB), no haurien de superar els 55 dB al carrer.
A partir de 65 dB comencen a produir-se trastorns de personalitat.
Per un estat de benestar no hauríem de superar a casa els 40/45 dB durant el dia i els 25/30 dB durant la nit.
Quan parlem de la Declaració Universal dels Drets Humans, el nostre pensament i les nostres emocions ens porten a realitats tercermundistes on les persones han de conformar-se amb lluitar per sobreviure, és a dir, conformar-se a poder cobrir les seves necessitats bàsiques, menjar, beure i descansar.
Descansar és una necessitat bàsica, és un dret bàsic, mínim, fonamental del’ésser humà per poder sobreviure. Si les persones no podem descansar i recuperar les forces i l’ànim quedem vulnerables: somatitzem el malestar i els límits del nostre organisme se’n van ressentint (el cos ens passarà la factura de la malaltia més tard o més d’hora).

M. Teresa Catalán i Belmonte,
membre de l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCCA)


En record de

Dr. Lluís Montobbio

cm9340.gif (50009 bytes)

El passat dia 10 de febrer, va morir a Barcelona el Dr. Lluís Montobbio i Jover.
Tenia 70 anys i havia nascut a Barcelona el dia 27 de juny de 1929.
Llicenciat a Barcelona el dia 7 de maig de 1954, va dedicar la seva activitat professional a l’especialitat d’obstetrícia i ginecologia, i va completar aquesta faceta amb la seva dedicació a institucions mèdiques, de les quals cal destacar la seva vinculació al grup de Metges Cristians de Catalunya.
La col·laboració amb la nostra institució s’inicià l’any 1982, amb la participació en la primera Junta de Govern, presidida pel Dr. Ramon Trias i Rubiès.
Al COMB va impulsar diversos objectius de representació dels metges amb una problemàtica comuna. Fou president de la Secció Col·legial d’Exercici Lliure, des de la qual va reivindicar els drets dels metges. Destacarem la reclamació dels triennis del personal estatutari de l’ICS, així com la creació de sistemes de protecció social i d’estalvi, entre els quals, Medifond i Mediplan, pioners a l’Estat espanyol en aquell temps. També va ser membre de la Comissió d’Hisenda del COMB.
De tota la seva trajectòria personal, destaca el seu humanisme.
Només la mort pogué tallar la vida d’un home bo, que si com a professional destacà per la seva competència, fou estimat per tothom per les seves qualitats personals. Tots els qui vam tenir la sort de conèixer-lo vam poder aprendre de la seva tenacitat, generositat i humanitat en el servei al col·lectiu.
Voldríem demanar-vos un record per ell i reproduïm una oració que ell havia escrit coincidint amb la mort del seu fill Bosco l’any 1977.

Hay un vacío
Que llevas con tu mirada
Yo sé de cuerpos
Tú creas almas
Yo te recibo
Jesús.
Yo te recibo.


En record de

Dr. Jordi Perelló i Gilberga

cm9351.gif (56772 bytes)

Amb la mort del Dr. Perelló i Gilberga desapareix un dels especialistes més destacats que ha tingut Catalunya en el camp de l’Otorinolaringologia.
El Dr. Perelló, nascut a Barcelona el 1919, fou un home culte, imaginatiu i amb un notable esperit d’iniciativa. Un cop acabats els estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1943, es va especialitzar en ORL. La seva activitat professional va tenir lloc a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i a la pràctica privada, i el va dur a cuidar les veus dels grans personatges de l’òpera i del cant coral, com a metge del Gran Teatre del Liceu, i la d’altres professionals per als quals la veu és un element fonamental de la seva professió, com a actors, locutors i intèrprets del doblatge.
El Dr. Perelló ha estat el gran especialista de la foniatria en el nostre país i una personalitat de prestigi internacional en aquest camp, com ho demostra la pertinença a nombroses societats científiques europees i americanes i haver estat editor de diferents revistes de l’especialitat. Les seves aportacions en aquest camp, tant en el terreny científic com acadèmic i assistencial, el van convertir en un element molt apreciat per tots els qui el van conèixer.


 

 

©Col·legi Oficial de
Metges de Barcelona