Anar a l'Inici

Servei d'Informació Col·legial - Núm. 110 - Febrer - Abril 2004

Actualitat sanitària

La carrera professional va centrar el debat de les jornades organitzades per l’Aula Clínic sobre els "Sistemes de promoció"

L’Hospital Clínic de Barcelona va organitzar unes jornades els passats 27 i 28 de febrer a la seu del Col·legi de Metges de Barcelona sobre Els sistemes de promoció de professionals sanitaris. En el transcurs de les jornades es va debatre sobre el concepte i la finalitat que persegueixen els sistemes de promoció professional, les dificultats de la seva implantació, especialment pel que fa a la homologació i a l’adaptació d’un marc general a les peculiaritats de les diferents institucions del sistema de salut. També es va analitzar l’esperit de la LOPS i es van exposar i debatre els resultats de les experiències que hi ha en marxa.
La inauguració de la jornada va ser presidida per Marina Geli, consellera de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya; també hi van comptar amb la presència del president del COMB, Miquel Bruguera, i Guillermo Sierra, president de l’Organització Mèdica Col·legial. En representació del Ministeri de Sanitat van assistir: Jaume Aubia, director general de recursos humans i serveis econòmic-pressupostaris del Ministeri de Sanitat, i Marc Soler, subdirector general d’ordenació professional del Ministeri de Sanitat. També hi van participar: Josep Terés, director de docència de l’Hospital Clínic; Hèlios Pardell, secretari executiu del Consell Català de la Formació Mèdica Continuada i director tècnic de SEAFORMEC; Boi Ruiz, director general de la Unió Catalana d’Hospitals; M.A. Asenjo, director tècnic de l’Hospital Clínic; Joaquim Camps, servei de Nefrologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, i Mariona Creus, presidenta del Col·legi d’Infermeria de Barcelona.
Els experts reunits van expressar que segons les poques experiències dutes a terme de posada en funcionament de la carrera professional des de que es va aprovar la LOPS, aquestes evidencien que es tracta d’un procés complex que haurà de comptar amb un important suport econòmic perquè els projectes no quedin desvirtuats.

 

Premi d'Arqueologia Catalana per al Dr. Domènec Campillo

El Dr. Domènec Campillo i Valero ha estat guardonat amb el premi d’Arqueologia Catalana 2003 Pàtera d’Honor.
El premi Pàtera d’Honor és convocat per una comissió formada per 16 institucions catalanes, entre les que estan a més de les principals Universitats Catalanes, l’Associació d’Arqueòlegs de Catalunya, CSIC, Diputació de Barcelona. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Institut d’Estudis Catalans. Secció Historicoarqueològica, Institut d’Estudis Ilerdencs, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i la Societat Catalana d’Arqueologia.

 

Marina Geli i Miquel Bruguera presenten el llibre Metgesses de Catalunya de Lluís Martínez


Marina Geli, consellera de Sanitat i Seguretat Social; Miquel Bruguera, president del COMB; Lluís Martínez, autor del llibre i subdirector del diari Avui, i Francesc Boada, director de l’Editorial Pòrtic, en l’acte de presentació del llibre Metgesses de Catalunya.

El passat 17 de març es va presentar a la seu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) el llibre Metgesses de Catalunya, de Lluís Martínez, periodista i subdirector del diari Avui. L’obra recull el testimoni de 25 metgesses de diferents generacions que expliquen les seves experiències al món de la medicina. A l’acte de presentació hi van intervenir Marina Geli, consellera de Sanitat i Seguretat Social; Miquel Bruguera, president del COMB; Carme Gomar, cap del servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l’Hospital Clínic, en representació de les metgesses entrevistades, i Francesc Boada, director de l’Editorial Pòrtic, que ha editat el llibre.

 

La Dra. Marta Aymerich nomenada directora de la CIRIT

La Dra. Marta Aymerich i Martínez va ser nomenada directora de la CIRIT (Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica).
La CIRIT exerceix les competències de la Generalitat en matèria de política científica i d’innovació tecnològica a Catalunya, d’acord amb les directrius del govern de la Generalitat. Planificació, coordinació i avaluació de les actuacions en matèria de recerca i innovació tecnològica a Catalunya.

 

Programa pioner a Europa per instal·lar escultures itinerants als hospitals

El programa es va presentar en un acte celebrat el 23 de febrer a la sala d’actes del Col·legi de Metges que va comptar amb la intervenció d’Ignasi Aragó, principal responsable d’aquesta iniciativa; Miquel Bruguera, president del COMB, i Josep Artigas, jurista.
El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha recolzat un pla experimental i inèdit a Europa per instal·lar escultures itinerants dins d’un circuit de 15 hospitals comarcals no universitaris i 5 residències per a la gent gran. El programa planteja instal·lar simultàniament 20 escultures durant un període d’un any. Un cop acomplert aquest espai de temps, les escultures serien traslladades de centre en centre.
Tot i què no hi ha limitació respecte dels espais disponibles per a la col·locació de les escultures, la seva temàtica o l’enfocament, per la seva condició d’itinerants, s’hauran de tractar d’obres manejables, aproximadament de l’altura d’una persona, el volum d’una nevera i el pes d’una moto urbana.
El programa de finançament d’escultures per a hospitals i residències prioritzarà la participació de patrocinadors locals.

 

El Dr. Lluís Barraquer investit doctor "honoris causa" de la Universitat Rovira i Virgili

El Dr. Lluís Barraquer i Bordas, antic director del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i anteriorment de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, ha estat investit doctor "honoris causa" de la Universitat Rovira i Virgili.
 

©Col·legi Oficial de
Metges de Barcelona