Anar a l'Inici

Servei d'Informació Col·legial - Núm. 103 - Maig-Juny-Juliol 2002

Unió Sindical dels Metges de Catalunya

El Sindicat de Metges i la FAMHOC s’uneixen, amb el suport del COMB,
per crear l’organització sindical "Metges de Catalunya"

Miquel Bruguera, president del COMB, va presentar la nova associació sindical entre el Sindicat de Metges de Catalunya (SMC) i la Federació d’Associacions de Metges d’Hospitals de Catalunya (FAMHOC). Patricio Martínez i Lluís Masferrer, responsables de les dues organitzacions sindicals, van presentar Metges de Catalunya com una organització de defensa dels interessos laborals i professionals dels facultatius.
La Junta de Govern del COMB va fer pública en l’acte una declaració institucional sobre l’estat d’insatisfacció professional dels metges de Catalunya i la necessitat de donar solució immediata a la demanda de millores retributives i laborals en referència a la taula de negociació de la XHUP i a la futura de l’ICS.Jaume Aubia, vicepresident del COMB; Miquel Bruguera, president del COMB; Patricio Martínez, secretari del Sindicat de Metges de Catalunya, i Lluís Masferrer, president de la FAMHOC, en la presentació de la unió dels sindicats SMC i FAMHOC.

Les dues agrupacions sindicals majoritaries del col·lectiu mèdic català, el Sindicat de Metges de Catalunya (SMC) i la Federació d’Associacions de Metges d’Hospitals de Catalunya (FAMHOC), han posat fi a les negociacions per constituir una única força sindical, que portarà el nom de Metges de Catalunya i que, segons els assistents a l’acte, està cridada a defensar els interessos laborals i professionals dels metges. L’acte, celebrat el 17 de juny a la sala d’actes del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), va comptar amb la presència de Miquel Bruguera, president del COMB; Jaume Aubia, vicepresident del COMB; Patricio Martínez, secretari de l’SMC, i Lluís Masferrer, president de la FAMHOC.
Miquel Bruguera va fer una introducció a l’esdeveniment ressaltant que era "molt important presentar aquest fet des del Col·legi". Més tard, Bruguera va agrair "l’esforç, la dedicació i la resistència" dels negociadors, tot destacant la "importància extraordinària" de la creació de Metges de Catalunya, que va qualificar com a "indispensable" per "defensar els interessos dels facultatius". Després d’una crida a fer "l’esforç d’incrementar l’afiliació", el president del COMB va llegir una declaració institucional sobre el rol dels sindicats en la negociació dels interessos dels metges, on s’expressa la confiança en què "aquest procés d’integració tingui com a conseqüència un reforçament de la capacitat negociadora dels metges assalariats de Catalunya davant les patronals del sector i l’Administració sanitària". Segons aquest document, des del Col·legi es fa "una crida a la coherència" i a "una actitud constructiva" dels directius de les patronals sanitàries, de qui es reclama "el màxim rigor i el màxim sentit de responsabilitat per evitar que un sentiment inassumible de frustració dels professionals sanitaris comporti reaccions de radicalitat que posin en risc el manteniment d’una atenció sanitària del màxim grau de qualitat".
Jaume Aubia es congratulà del procés d’unió "d’un pas endavant d’un camí que encara és llarg". L’objectiu final, doncs, seria potenciar una organització sindical "unificada, àmplia i integradora". Aubia va mostrar la seva perplexitat per l’alt nivell d’insatisfacció mèdica, tot i el "canvi positiu" que han suposat les transferències sanitàries. Segons el vicepresident del COMB, les pretensions a les quals hauria d’aspirar Metges de Catalunya són un "canvi en el sistema retributiu", el "reconeixement de les trajectòries", "l’autonomia dels metges dins el centres" i una "proposta de diàleg amb altres organitzacions de metges i amb els grups patronals", entre d’altres.
Patricio Martínez reivindicà "l’esperit de fer una única organització que pugui donar cabuda a les inquietuds que, des del punt de vista de la defensa laboral i professional, tinguin els metges de Catalunya". Així, segons Martínez, "Metges de Catalunya és una institució catalana l’objectiu fonamental de la qual és la defensa laboral i professional dels metges". Així mateix, Martínez reclamà la "recuperació de la dignitat i l’orgull de ser i exercir com a metge".
Per la seva banda, Lluís Masferrer va fer un agraïment públic als metges que ja amb anterioritat havien treballat per la unió sindical dels facultatius catalans. Masferrer va assegurar que "el repte més important de Metges de Catalunya" seria que fos "capaç d’il·lusionar a tots els metges de Catalunya". En aquest sentit, Masferrer defensà la concepció de Metges de Catalunya "no només com a sindicat", sinó també "com un lobby de metges".Sala d'actes del COMB durant la presentació de la unió dels sindicats SMC i FAMHOC.


Fullet amb el logo de "Metges de Catalunya".
Torn de preguntes

Després de la presentació de la unió sindical dels metges de Catalunya, diversos representants dels mitjans de comunicació van formular preguntes als participants a l’acte

En quin estat es troba la fusió entre els dos sindicats? (Siete días médicos)

Lluís Masferrer va aclarir que "no es tracta d’una fusió, sinó de la creació d’una nova organització". Tot i així, declarà que el 30 de novembre es produirà l’Assemblea Constituent de Metges de Catalunya.

Desapareixeran l’SMC i la FAMHOC amb la creació de Metges de Catalunya? (Siete días médicos)

Patricio Martínez va respondre a aquesta qüestió dient que la creació del nou sindicat no suposarà la desaparició d’aquestes dues organitzacions, sinó que "romandran al calaix".

La creació del nou sindicat obeeix a un intent de superar el marc col·legial de defensa dels interessos de la professió? (El País)

Martínez s’oposà rotundament a aquesta idea, defensant que en la protecció "dels drets professionals i laborals dels metges ha d’existir una organització que actuï de forma paral·lela" als col·legis, "sense necessitat de barrejar-se".
Miquel Bruguera ratificà aquesta opinió, afirmant que el COMB i Metges de Catalunya estan destinats a "conviure sinèrgicament".

Quines són les dades d’afiliació sindical del col·lectiu mèdic català? (Avui)

Masferrer va afirmar que a tot l’Estat l’afiliació sindical dels metges és "la més baixa d’Europa" malgrat tenir comparativament els sous més baixos.
Bruguera va aprofitar per tornar a fer una crida a l’afiliació al nou sindicat.
Més tard, en declaracions a Europa Press, Patricio Martínez va dir que, dels 32.000 metges que treballen a Catalunya, 2.000 estan afiliats a la FAMHOC i 6.000 a l’SMC i "uns quants" donen suport a altres sindicats minoritaris.

D’altra banda, Jaume Aubia va declarar a Reuther Health, que el SMC, la FAMHOC o el COMB projecten dibuixar una organització que englobi ambdues parts, així com va mostrar el recolzament del Col·legi a la unió dels esmentats sindicats sota el nom de Metges de Catalunya, en el que seria la fase inicial del projecte de futur que es plantegen aquestes organitzacions. Aubia va explicar també que aquestes organitzacions pretenen que entre tots els implicats s’habiliti una formula creativa i motivadora per a que metges i empreses comencin a parlar de temes que transcendeixin l’àmbit sindical.

 

©Col·legi Oficial de
Metges de Barcelona