ANNA CARRERES | Vocal de la Junta de Govern
SÒNIA MIRAVET | Vicesecretària de la Junta de Govern
ANTONI TRILLA | Vocal de la Junta de Govern

Recomanacions per a una prescripció eficaç i segura dels fàrmacs opioides

 

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va fer públic, el maig de 2018, un Document de Posició amb recomanacions adreçades als professionals per facilitar l'ús adequat dels fàrmacs opioides i prevenir així possibles casos d'abús o addicció.

En el document "El dolor i els fàrmacs opioides majors: prevenint problemes potencials" s'assenyala que els opioides són analgèsics molt eficaços per al tractament del dolor, però no estan exempts d'efectes secundaris. S'han de prescriure amb especial cura, amb un control estricte i només en els casos indicats.

L'addicció és un dels efectes secundaris que més preocupen en el cas dels anomenats opioides majors. A mitjans anys noranta, va començar als Estats Units l'anomenada crisi epidèmica dels opioides, intensificada en la darrera dècada. El 2018, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va cridar l'atenció del món en relació amb aquest greu problema de salut pública. Malgrat que a la Unió Europea les xifres no arriben a les dels Estats Units, la prescripció ha augmentat entre 2008 i 2015 en un 84 % i cal estar alerta i per aquest motiu es fan una sèrie de recomanacions.

Al document, que va comptar amb la participació i el consens de vuit societats científiques, s'assenyala que per garantir un bon ús dels fàrmacs opioides és important seguir les indicacions i recomanacions de les societats científiques i de les agències reguladores del medicament. Quan es prescriuen opioides, s'ha d'informar sempre clarament el pacient i els familiars dels beneficis esperats, dels possibles efectes secundaris i del risc d'addicció. No s'ha de tenir por a l'hora de prescriure'ls, però en cap moment s'hi ha de perdre el respecte.


COMB MED

Amb el suport de:

Mutual MedicaBBVAANDBANKSHAM