Cooperació

MÒNICA BOTTA | Vocal de la Junta de Govern

Un pas endavant en la cooperació


Amb la creació del Consell Assessor de Cooperació i Salut Global el CoMB vol situar-se com a entitat de referència en aquest àmbit

Consell Assessor de Cooperació i Salut Global

Després de 15 anys de la creació de l'Oficina de Cooperació i nou anys de donar d'alta la Secció Col·legial de Metges Cooperadors, el Col·legi de Metges de Barcelona ha decidit avançar en aquest àmbit constituint el Consell Assessor de Cooperació i Salut Global. Aquest Consell està format per membres de diferents institucions i ONG, tindrà la missió d'assessorar en els projectes de cooperació que el CoMB decideixi portar a terme.

Els projectes estaran emmarcats dins d'unes línies d'actuació relacionades amb la formació en cooperació (beques, cursos, etc.), l'assessorament pràctic als col·legiats que vulguin fer cooperació, la col·laboració amb altres institucions en el desenvolupament de la cooperació i la conscienciació de la salut global. Amb aquest pas endavant en la cooperació, el CoMB vol ser una entitat de referència en l'assessorament per fer cooperació i potenciar el seu discurs social.

Consell Assessor de Cooperació i Salut Global.

Consell Assessor de Cooperació i Salut Global integrat per:
Joseba Achotegui, Aisha Al-Said, Francesc Álvarez, Josep Maria Antó, Rosa Bada, Elvira Bisbe, Mònica Botta, Magda Campins, Lucia Caram, Mercè Cervera, Jordi Delàs, Xavier de las Cuevas, Milagros Font, Vicky Fumadó, Enric Jané, Àngel Miret, Israel Molina, Leire Pajín, Antoni Plasencia, Anna Recoder, Josep Riba, Miriam Santamaria, Jaume Sellarès i Antoni Trilla.

XXV Beques Dr. José Luis Bada

Des de l'any 1993, el Col·legi manté la convocatòria de les beques "Dr. José Luis Bada" per a la formació de metges en matèria de cooperació. A l'edició 2018, es van destinar 28.090€ a estudis de postgrau i estades formatives relacionades amb la cooperació. Es van seleccionar 12 projectes que van merèixer una beca.

Premiats amb les Beques Doctor Bada 2018.

METGES BECATS EN LA XXV
EDICIÓ DE LES BEQUES BADA

Raquel Adsarias Ferrera
Estada Formativa al Paediatric Hospital Pablo Horstmann (Kènia)
Maria René Calvo Flores
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Cristina Constenla Villoslada
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Madalina Dinu
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
María J. Estébanez Elguezabal
Estada Formativa a Partners in Health (Mèxic)
M. Isabel González Nieto
Estada Formativa a l'Hospital Nossa Senhora Da Paz (Angola)
José Leonardo González Pérez
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Marta Guerrero Muñoz
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Laura Latorre Garcia
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Ingrid López Mercado
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Percy Efrain Pantoja Bustillos
Estada Formativa al Centro de Investigaçâo em Saúde de Manhiça (CISM) (Moçambic)
Ana Katerine Ramírez Carbajal
Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)

Taula rodona sobre cooperació en zones de conflicte armat

Al debat celebrat durant la jornada de lliurament de les Beques Dr. Bada, es va reflexionar sobre la tasca dels metges cooperants en zones de conflicte armat i el paper dels estats fabricants d'armes que, al mateix temps, aporten fons per al desenvolupament d'aquests països. Es va evidenciar la dificultat per cooperar en aquestes condicions i la necessitat de donar-ho a conèixer i buscar solucions. Hi van participar el director de FundiPau, Jordi Armadans; el vicepresident de Metges Sense Fronteres Espanya, Fernando Parreño; el director i fundador de la Revista ONGC i diputat al Parlament de Catalunya, Francesc de Dalmases, i la metgessa cooperant, Marta Trayner.

Mediconcert

Arran de l'èxit dels anys anteriors, s'ha celebrat una nova edició del Mediconcert, un concert benèfic per recollir fons en benefici de les Beques Dr. Bada. Al concert, van participar tres grups que compten amb metges músics: 4tasec, D.O. i d-ContraBand, que van actuar a la Sala Luz de Gas de Barcelona. Amb aquest concert es dóna l'oportunitat a metges músics a actuar, mitjançant un concurs. L'entrada va destinada a ampliar el fons de les Beques Bada.

4tasec, D.O. i d-ContraBand en el Mediconcert.

Taula sobre canvi climàtic i salut global a la 18a Jornada d'Estiu de Puigcerdà

Una de les taules rodones de la Jornada d'Estiu de la Professó Mèdica de 2018 es va centrar en la manera com el canvi climàtic està afectant la salut de la població. Els efectes del canvi climàtic al planeta i, concretament, al nostre territori, va ser analitzat per Míriam Santamaria, geògrafa i meteoròloga. Josep M. Antó, director científic d'ISGlobal i professor de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va analitzar l'evolució de la salut global els darrers anys. Segons les dades presentades, la incidència de les malalties infeccioses ha disminuït els últims anys a tot el món, però les afectacions cròniques s'han fet més freqüents. Tot i aquest gir, l'augment de la temperatura global està facilitant l'expansió de malalties infeccioses provocades per mosquits, tal i com va explicar el vocal de la Junta del CoMB i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla.

 


COMB MED

Amb el suport de:

Mutual MedicaBBVAANDBANKSHAM