Qui som i com som

 

Gabinet d'Estudis Col·legials

Informe sobre demografia col·legial 2017

El perfil que es defineix del metge actual i de futur és el de dona, jove i especialista. D'altra banda, percentualment, els metges jubilats augmenten més ràpidament que els no jubilats.

La piràmide d'edat mostra la consolidació de fenòmens demogràfics observats els últims anys. D'una banda, es defineix el perfil professional mèdic actual i de futur: dona jove i especialista. Les dones són el 51,5 % del cens, representen més del 60 % de les noves altes i, de mitjana, són 10 anys més joves que els homes. D'altra banda, l'envelliment de la col·legiació segueix el seu ritme i ens recorda la necessitat de planificar la jubilació de les cohorts nascudes als anys cinquanta i seixanta: percentualment, els metges jubilats augmenten més ràpidament que els no jubilats. L'edat mitjana dels col·legiats se situa en 50,1 anys.

Els metges nascuts a Catalunya són majoria, tot i que continuen perdent pes percentual. Per primer cop el nombre de metges llatinoamericans superen els 5.000 i el conjunt de metges estrangers superen en nombre els metges nascuts a la resta d'Espanya. La situació política que viu Veneçuela ha fet que els metges d'aquest país hagin passat, en pocs anys, a ser el segon col·lectiu de metges nascuts fora d'Espanya.

Augmenten les altes per cinquè any consecutiu. Les de metges estrangers ho fan un 32 %, superen els metges catalans, que baixen un 4 %, i a nivell absolut són les més altes des de 2010. Un 4 % també és el que augmenten les altes de metges de la resta d'Espanya. En consonància, les altes no MIR augmenten en detriment de les altes MIR (majoritàriament metges nascuts a Espanya). Tot i que l'alta per cursar el MIR continua sent la majoritària, representa el 48 % de totes les altes, el valor més baix dels últims sis anys.

Les baixes augmenten lleugerament després de la caiguda de l'any passat. Sobretot les baixes per defunció i per trasllat de província, mentre que segueixen baixant les de trasllat a l'estranger per cinquè any consecutiu.

Els metges jubilats fa temps que creixen a un ritme superior al dels no jubilats. Enguany creixen un 8 % davant el 2 % dels no jubilats i en l'última dècada han augmentat un 84 %, per un 15 % dels no jubilats. En el total de la col·legiació els metges jubilats són l'11,5%. Aquesta tendència en augment farà que, d'aquí a uns anys, hi hagi un volum de metges jubilats com no s'havia vist.

Voldríem destacar l'acord pres pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya que ens permetrà disposar de dades globals i oferir-les al conjunt dels col·legiats catalans.

 

Conclusions

Caldrà preveure i adaptar-se a les necessitats dels metges joves i dels metges jubilats per tal de donar-hi resposta. S'albira un canvi en les escales de prioritats dels joves metges especialistes, que donen cada dia més un rol central a temes com la conciliació laboral i familiar. D'altra banda, la futura jubilació d'un gran nombre de metges pot comportar també un augment de demandes socials a atendre.COMB MED

Amb el suport de:

Mutual MedicaBBVAANDBANKSHAM