Comentaris i notícies

Ens oposem a que ara es faci incompatible la percepció de la pensió pública de jubilació amb l'exercici per compte propi dels metges

Històricament, molts metges –i altres professionals com els advocats, per exemple- que han treballat per compte d’altre simultàniament a l’exercici professional per compte propi,  han pogut allargar voluntàriament l’activitat professional privada més enllà de l’edat de jubilació, al haver-se permès fins ara percebre la pensió pública de jubilació simultàniament a la pràctica de l’exercici privat.

Aquesta circumstància ha ajudat als metges a poder prendre la decisió d’iniciar o mantenir l’activitat professional privada, i fer-ho, si les aptituds psicofísiques ho permeten, per retornar així a la societat, ni que sigui per un temps curt, els coneixements adquirits durant molts anys d’exercici, i en el marc de l’esperit de servei associat a la nostra professió.

Aquesta compatibilitat s’ha mantingut legal i pacíficament fins avui gràcies a que alguns col·lectius professionals hem tingut la possibilitat, per exercir la professió per compte propi, de poder-nos afiliar a una Mutualitat -Mutual Mèdica, en el nostre cas- alternativa al Règim de Treballadors Autònoms (RETA), i així, cotitzant a la Mutualitat i no al RETA, poder gaudir, arribat el moment, de la compatibilitat de cobrar la pensió de jubilació pública i a la vegada seguir treballant en l’àmbit privat.

El Govern espanyol, però, en el marc de la crisi econòmica i de la regularització del sistema públic de pensions, sembla que vol suprimir aquesta compatibilitat. Pel que coneixem, la disposició que estaria preparant el Ministeri de Treball afectaria a tots els metges exercents per compte propi que estiguin fent aportacions a la Mutual Mèdica com alternativa al RETA i encara no estiguin percebent la pensió de jubilació. Només restarien salvaguardats, doncs, els drets adquirits d’aquells que a la data d’entrada en vigor de la disposició, estiguessin ja cobrant la pensió i exercint l’activitat per compte propi.

Us informem que el COMB i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya expressen la seva oposició a qualsevol decisió d’aquestes característiques, per les greus conseqüències que tindria pels metges, així com per les Mutualitats,  per la Seguretat Social, i pel propi sistema sanitari en el seu conjunt. No acceptarem que es retallin els drets actuals dels metges en el moment de la seva jubilació.

Tan aviat es produeixin més novetats us informarem.

LA JUNTA DE GOVERN

 

Barcelona, 1 de març de 2011.

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web