Notícies

Neix el Grup Janus, una iniciativa impulsada per professionals de la salut que volen aportar la seva experiència com a pacients per proposar millores al sistema sanitari

El projecte compta amb el suport del CoMB i té l’objectiu de promoure la reflexió i de fer recomanacions concretes a l’administració sanitària

D’una banda, han viscut l’experiència de ser pacients de malalties greus. De l’altra, com a professionals, coneixen de primera mà com funciona el sistema sanitari. Els membres del Grup Janus són metges, metgesses i altres professionals de la salut que, arrel d’haver acumulat vivències molt intenses com a pacients, s’han proposat aprofitar aquesta combinació d’experiència i coneixement per aportar idees i reflexions que contribueixin a millorar l’assistència sanitària de tots els ciutadans.

L’embrió del Grup Janus va ser un reportatge, publicat el juliol de l’any 2017 al diari La Vanguardia, que recollia el testimoni de tres metges en actiu que havien patit una malaltia greu i que havien estat atesos al sistema sanitari públic. Aquest encontre va ser el detonant perquè els tres professionals compartissin reflexions i comencessin a forjar la idea de transformar les seves experiències com a malalts en propostes concretes per millorar el sistema sanitari. 

 

Els doctors Esther Pallisa i Àlvar Agustí, membres del grup Janus, amb el president del CoMB, Jaume Padrós

 

La idea va ser presentada al Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), des d’on va ser acollida amb entusiasme i es va donar tot el suport als promotors per constituir un grup de treball que fes possible el seu desenvolupament. El nom del grup, Janus, fa referència a la figura del déu romà de dues cares, que representa la visió dual: com a metge i com a malalt. Al seu honor es va dedicar el primer mes de l’any, gener.

Els tres protagonistes del reportatge i membres fundadors del Grup Janus són:

  • Dr. Àlvar Agustí, director de l’Institut Respiratori de l’Hospital Clínic. Va estar ingressat 9 setmanes i mitja a l’UCI del mateix hospital per la síndrome de Guillain-Barré.
  • Dr. Manel Escobar, director clínic de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Vall d’Hebron. Es va autodiagnosticar un càncer de pàncrees.
  • Dr. Domingo Escudero, neuròleg de l’Hospital Clínic. Va patir una encefalitis autoimmune desconeguda fins llavors, que va ser descrita per primer cop pel doctor Josep Dalmau de l’Hospital Clínic.

 

 Alguns dels membres del Grup Janus, amb el president del CoMB 

 

Des del naixement de la iniciativa fins ara, més d’una desena de professionals de la salut s’han adherit al Grup Janus. El grup es defineix pels següents principis fundacionals:

Una missió

Contribuir a millorar l’experiència com a pacient del ciutadà que fa ús del sistema sanitari.

Un projecte

Constituir un laboratori d’idees en forma de plataforma oberta i multidisciplinària que estimuli i afavoreixi la reflexió sobre l’experiència dual dels seus membres (com a pacients i, per tant, com a usuaris del sistema sanitari, i com a metges i professionals sanitaris que el coneixen des de dins) per tal de contribuir a la millora del funcionament del sistema sanitari i de la qualitat assistencial.

Uns valors

  • Compromís amb la millora del sistema sanitari.
  • Transparència en el funcionament com a grup d’opinió sense ànim de lucre
  • Responsabilitat en la formulació de propostes de millora, des del vessant dels professionals sanitaris.
  • Concreció en la cerca de vies per implementar les recomanacions del grup al sistema sanitari
  • Sostenibilitat de les solucions proposades, tant econòmicament, con social i mediambiental.

Uns objectius

  • Organitzar reunions periòdiques per debatre temes específics en relació a la missió i el projecte del Grup Janus.
  • Publicar un informe anual de recomanacions del grup, que serà difós pel CoMB i que es posarà a disposició dels professionals i de les autoritats sanitàries de Catalunya.

 

Més informació i contacte